Suplementy witaminy - jakich uzywacie

Uzywacie wogóle? Niektorzy mówią ze nic nie dają. Kolagen, vit c, rutinoskorbin czy jakies mieszanki? Co polecacie dla 30 latki?
poza zbilansowana dietą oczywiscie.

Hej, oczywiście zbilansowana, zdrowa dieta to podstawa. Natomiast każdy organizm jest inny. Jako dietetyk zawsze proszę podopiecznego o zrobienie badań, chociaż tych podstawowych. Na ich podstawie można dużo wywnioskować do tego oczywiście wywiad. Osobiście zjadam suplementy, dopasowane do potrzeb mojego organizmu z dużą wchłanialnością i popartymi ją badaniami ( to u mnie była podstawa).

Uzywacie wogóle? Niektorzy mówią ze nic nie dają. Kolagen, vit c, rutinoskorbin czy jakies mieszanki? Co polecacie dla 30 latki?
poza zbilansowana dietą oczywi
Hej, oczywiście zbilansowana, zdrowa dieta to podstawa. Natomiast każdy organizm jest inny. Jako dietetyk zawsze proszę podopiecznego o zrobienie badań, chociaż tych podstawowych. Na ich podstawie można dużo wywnioskować do tego oczywiście wywiad. Osobiście zjadam suplementy, dopasowane do potrzeb mojego organizmu z dużą wchłanialnością i popartymi ją badaniami ( to u mnie była podstawa).

Dziękuję za odpowiedź. A takie uniwersalne suplementy które nie zaszkodzą i można brać bez badań? Bo szczerze to chyba bardzo mało osób robi badania pod kątem dobrania witamin, chociaż rozumiem, że to jest sensowne.

poza zbilansowana dietą oczywiscie.
Ja używam witaminy D z naturell 4000 do ssania, biorę 8000 jednostek dziennie, ale mój poziom witaminy D wynosi 16 jednostek. Polecam zrobić badania i nie brać niczego ot tak :)
Oprócz tego nie biorę niczego więcej.
A jesli chodzi o kolagen, to co tydzien gotujemy rosol na kosciach wołowych i mięsie. Naturalny suplement. Polecam
Wiek 33 lata

Ciężko jednoznacznie stwierdzić, które suplementy będą uniwersalne. Każdy organizm jednak jest inny.
Witamina D szczególnie w tym okresie powinna być dobrym rozwiązaniem, ja zjadam 2000j dziennie od ibuvit. Dodatkowo kwasy omega3 najlepiej te z alg, u mnie świetnie (przy problemach z tarczycą) sprawdziły się kwasy omega blend gdzie dodatkowo jest cynk, luteina, EPA, Dha.
Tak naprawdę suplementów jest bardzo dużo. Osobiście jestem zwolenniczką jakości nie ilości.

Ja się suplementuje od lat ADEK ( D3,k2mk7,e i a) ale napewno nie 2 tys ..polecam posłuchać np dr.Czerniaka . Do tego cytrian magnezu , b50zmetylowana , co jakiś czas probiotyki , witamina c . Kupuję tylko naturalne i sprawdzone produkty na pewno nie apteczne bo tam jest sama chemia 🙂

Ja się suplementuje od lat ADEK ( D3,k2mk7,e i a) ale napewno nie 2 tys ..polecam posłuchać np dr.Czerniaka . Do tego cytrian magnezu , b50zmetylowana , co jakiś czas probiotyki , witamina c . Kupuję tylko naturalne i sprawdzone produkty na pewno nie apteczne bo tam jest sama chemia 🙂
Świetnie, że znalazłaś odpowiednie dla siebie suplementacje🙂. Nie bez powodu napisałam, że każdy organizm jest inny i przed rozpoczęciem suplementacji warto zrobić badania.

Hej. Jeżeli chodzi o witaminę D3 to w naszym klimacie w zasadzie jest absolutna konieczność suplementacji w sezonie jesienno zimowym.
Czy się suplementowac innymi witaminami i minerałami? Pierwsza rzecz to wsłuchiwanie się w organizm. Jeżeli masz mniej chęci do życia, obniżony nastrój, wypadające włosy, poszarzała skóra to tak, wątroba się dosuplementować.
Polecam naturalne źródła witamin i minerałów jak np. pyłek pszczeli.

Oczywiście,ważna jest zbilansowana dieta oparta na wysokiej jakości produktach odżywczych ,jednak przy naszym szybkim stylu życia potrzebujemy wsparcia suplementami, ale wazne jest pochodzenie!!!! suplementów ponieważ większość pochodzi z Chin /za parę dolarów możecie kupić 1 kg np Wit C/
Ja korzystam z suplementów od kilkunastu lat firmy Nutrilite.Firma istnieje 90 lat sama uprawia rośliny na ekologicznych farmach ,sama przetwarza,a przede wszystkim suplementy mają badania kliniczne.

Dr. Czerniak ma zarzuty prokuratorskie i zabrane prawo do bycia lekarzem przez izbę lekarską
Za oszustwa. Proszę poczytać na wirtualnej Polsce. Żarem z Doroszem który też ma ma zarzuty produkowali i rozprowadzali suplementy bez żadnej kontroli, w zakładzie pogr?ebowym i nieczynnej aptece .

Dr. Czerniak ma zarzuty prokuratorskie i zabrane prawo do bycia lekarzem przez izbę lekarską
Za oszustwa. Proszę poczytać na wirtualnej Polsce. Żarem z Doroszem który też ma ma zarzuty produkowali i rozprowadzali suplementy bez żadnej kontroli, w zakładzie pogr?ebowym i nieczynnej aptece .
Akurat słaby argument. Wystarczy spojrzeć na pandemię. O co w niej chodziło? Teraz każdy myślący człowiek wie. Ilu lekarzom zabrano uprawnienia do wykonywania zawodu bo odradzali szczepienie się tym g*wnem?

Wirtualna Polska nie jest dla mnie żadnym źródłem informacji . A zarzuty i zabranie prawa wykonywania zawodu to inna kwestia. Ja wiedzy nie opieram nigdy na jednym źródle. Pani zapytała o suplementację więc napisałam co ja osobiście biorę 😊

Suplementacja niecelowana ma mały sens i średnią skuteczność. Tak jak było pisane wyżej - podstawa to dobrze dobrana dieta. Co warto suplementować?
- Witamina D3 w formie leku. Od października do kwietnia obowiązkowo 2000j.m (przy np. otyłości więcej). Najlepiej sprawdzić poziom, żeby wiedzieć czy tylko podtrzymujemy właściwy czy musimy zwiększyć dawkę do leczniczej.
- Omega-3, najlepiej płynne z niskim wskaźnikiem TOTOX - tu przede wszystkim jakość i dobre przechowywanie. Chyba, że jesz dużo tłustych ryb (tj. nie mniej niż 2 porcje tygodniowo po 150g każda, najlepiej nie smażone, grillowane).
No i na tym złoty standard się kończy ;). Cała reszta - w zależności od potrzeb i problemów.
Warto sięgać do rzetelnych źródeł informacji.

Oillan, mediderm, Ziaja AZS, Ziaja ulga, mustela, dexeryl, amaderm, cerko, cetaphil, emotopic, AA help, lipobase , avene, bioderma, La Roche , dermedic

Powrót