Ciągłe zmęczenie i brak energii co robić?

Hej dziewczyny, od jakiegoś czasu czuję się totalnie bez sił, nawet po przespanej nocy. Nic mi się nie chce, najprostsze rzeczy mnie męczą i mam wrażenie, że chodzę jak zombie… Myślałam, że to przez stres, ale trwa to już za długo. Może miałyście coś podobnego? Jakie badania warto zrobić?

Hej Idź do lekarza pierwszego kontaktu i niech da Ci skierowanie na badania krwi a przy tym opowiedz jak to wygląda on będzie wiedział najlepiej, trzymaj się 🙂

Brzmi znajomo… To może być kilka rzeczy – np. niedobory żelaza, witaminy D albo problemy z tarczycą. Warto zrobić morfologię, poziom ferrytyny i hormony tarczycy, żeby sprawdzić, czy wszystko jest okej. Czasem też przewlekłe zmęczenie to efekt źle dobranej diety albo odwodnienia, więc zwróć uwagę, czy jesz regularnie i pijesz wystarczająco dużo wody. Jeśli masz przy tym wahania nastroju, to może być kwestia hormonów. Na stronie https://zdrowa-ona.pl/ jest sporo informacji o zdrowiu kobiet, może znajdziesz coś pomocnego!

Ostatnia edycja:
Warto, abyś zwróciła na poczatku uwagę na :
- wyniki badań krwi, glownie żelazo, ferrytyna, tsh, t3, t4 itd.
- ewentualne niedobory witamin
- dieta, spożywanie dużej ilości cukru lub przetworzonej żywności
- alkohol ( nawet mala ilość, ale spożywana regularnie po jakimś czasie przyczyni się do zmeczenia)
- ilość snu
- wysiłek fizyczny zbyt duży lub odwrotnie- brak ruchu
- dużo pracy, stres, jakieś problemy emocjonalne
- niebieskie światło ( czy przed snem używasz np. Telefonu, czy w nocy po niego siegasz)
Mam nadzieję, ze znajdziesz tu odpowiedź ❤️

Zgadza się, badania to podstawa. Warto jednak zadbać o siebie na co dzień. Refleksologia może świetnie wspierać organizm – pomaga się rozluźnić, poprawia krążenie i może łagodzić wiele dolegliwości. Jeśli masz ochotę, mogę Ci coś więcej o tym opowiedzieć!

Brzmi paradoksalnie – jesteś zmęczony, więc masz ćwiczyć? Tak! Nawet krótki spacer na świeżym powietrzu może poprawić krążenie, dotlenić organizm i zwiększyć poziom endorfin.

Powrót