Trądzik po 30stce

Od około 5 lat 'zmagam' się z trądzikiem. Były to pojedyncze zmiany, więc długo olewałam temat, później dermatolog -> Zineryt i niby zniknęło. Jak tylko odstawiłam preparat to wróciło, ale znowu tak samo mało intensywnie, więc odpuściłam. W tym roku szukałam jakiegoś rozwiązania w necie i pogorszyłam temat na tyle, że na całym czole otworzyłam wulkanizację (wprowadziłam acnelek co drugi dzień). Gdzie teraz szukać pomocy, dermatolog czy kosmetolog? Czy mamy w Kielcach dermatologa na nfz, który specjalizuje się w trądziku? Bad tsh, f3 i f4 robione i jest ok.

Bardzo możliwe, że bariera hydrolipidowa jest zaburzona i dlatego problem wraca. Jak wygląda Pani dieta, aktywność, sen? Czy ma Pani dużo stresu?
Ważna jest tez Pani pielęgnacja domowa.
Na pewno nie radzę samemu wyciskać zmian, bo z pewnoscia stan skóry się pogorszy.
Zapraszam zatem na bezpłatną konsultację do gabinetu, wówczas będę mogła powiedzieć cos wiecej ( jak zobaczę Pani skórę i zadam kilka pytań).

Od około 5 lat 'zmagam' się z trądzikiem. Były to pojedyncze zmiany, więc długo olewałam temat, później dermatolog -> Zineryt i niby zniknęło. Jak tylko odstawiłam preparat to wróciło, ale znowu tak samo mało intensywnie, więc odpuściłam. W tym roku szukałam jakiegoś rozwiązania w necie i pogorszyłam temat na tyle, że na całym czole otworzyłam wulkanizację (wprowadziłam acnelek co drugi dzień). Gdzie teraz szukać pomocy, dermatolog czy kosmetolog? Czy mamy w Kielcach dermatologa na nfz, który specjalizuje się w trądziku? Bad tsh, f3 i f4 robione i jest ok.
Przy trądziku zawsze powtarzam, że dermatolog i kosmetolog to nie konkurencja, tylko zespół. Dermatolog oceni, czy potrzebne jest leczenie farmakologiczne, a kosmetolog pomoże odbudować barierę hydrolipidową, dobrać odpowiednią pielęgnację i bezpiecznie prowadzić skórę w trakcie leczenia.
Jeśli po Acneleku nastąpiło tak duże pogorszenie, nie eksperymentowałabym już na własną rękę. W Kielcach są poradnie dermatologiczne na NFZ, m.in.
Warto umówić wizytę i równolegle skonsultować pielęgnację.
Zapraszam również na konsultację kosmetologiczną – często już sama analiza skóry pozwala znaleźć błędy pielęgnacyjne i ułożyć plan, który wyciszy stan zapalny, zamiast go nasilać. Mamy wiele rozwiązań ktore świetnie sie sprawdzają w różnych studiach trądziku .
Pozdrawiam .

Od 2 miesięcy używam wzmożonej pielęgnacji nawilżającej z ceramidami itp. Jest lepiej. Od niedawna punktowo kładłam acnederm i w tych miejscach przestały pojawiać się ropne krostki, skóra jakby powoli wraca do siebie. ALE! Byłam dziś u dermatologa, powiedzialam jak wygląda moja droga przez ten trądzik i dostałam receptę na Zineryt i Duocutan żel. Kupiłam tylko ten drugi, bo akurat nie było obu w aptece, w domu wrzuciłam nazwy w neta i jakie moje zdziwienie, wyraźnie napisane, że nie mogę ich razem używać. W zleceniu zineryt rano, żel na wieczór. Dodam, że dopytywałam w gabinecie, czy to nie za dużo, bo ten acnelek mi pogorszył sprawę i się obawiam, uzyskałam odp, że jak podrażni, to ten żel co drugi dzień i wizyta za 3msce chyba, że coś się wydarzy, to przyjść szybciej. Jestem skołowana i nie wiem co mam teraz robić. Dzwoniłam do przychodni, mam dzwonić jeszcze raz, jak będzie na zmianie pielęgniarka 'od dermatologa'.

Powrót