Projektant wnętrz czy warto jest się decydować?

Zastanawiam się, czy warto brać projektanta wnętrz. Jedni mówią, że to zbędny wydatek, inni że bez tego można łatwo popełnić błędy. Jak to wygląda u Was?

Zgadzam się, że projektanci są potrzebni – w mojej pracy też zdarza się, że klienci korzystają z ich pomocy i faktycznie wychodzą na tym dobrze. Mają wtedy gotowy pomysł, wszystko spójne i mniej stresu przy wyborze mebli czy kolorów. Ale ja osobiście wolę mieć satysfakcję z tego, że sam ogarnę aranżację. Wiem, że nie zawsze wyjdzie idealnie, czasem coś bym zmienił po fakcie, ale przynajmniej mam poczucie, że to moja decyzja i moje wnętrze. Poza tym inspiracji jest teraz masa – blogi, grupy na FB, czasopisma, wystarczy trochę poszukać i można fajnie urządzić mieszkanie. Projektant to na pewno wygoda, ale dla mnie to bardziej opcja niż konieczność. Jeśli ktoś szuka świeżych pomysłów, dobrze jest też zerknąć tutaj: https://wnetrze.com.pl/nowoczesne-konsole-z-elementami-drewna-cieplo-i-minimalizm-w-jednym

Ostatnia edycja:
Zastanawiam się, czy warto brać projektanta wnętrz. Jedni mówią, że to zbędny wydatek, inni że bez tego można łatwo popełnić błędy. Jak to wygląda u Was?
Witam , nie chcę tutaj reklamowac mojego zawodu i jego przedstawicieli. Bo poza wieloma plusami jak to standardowo gdy idziesz do specjalisty by choćby zrobił Ci ładną fryzurę analogie są takie same. Sama też możesz się wszak uczesać, ale ... :)

Wiele kobiet , jak i mężczyzn ma super gust i doskonale wiedzą czego chca i są w stanie ogarnać wnętrze swojego mieszkania.
Ale oznacza to większy nakład pracy, czasu i nerwów. Nie jest to jednak niewykonalne.

Bardziej skupiłabym się na elementach technicznych takich jak rozmieszczenie wszytkich instalacji, odpowiedni układ funkcjonalny. W tym fachowiec podpowie i z racji doświadczenia ( jeżeli je ma a raczej szukałabym architekta z doświadczeniem) pomoze z trudnym i wymgającym wnętrzem.
Pokieruje gdzie dać jaką lampę, podpowie na jakiej wysokości blat, gdzie najlepiej podpiąć grzejnik elektryczny ,itd.
Choć tutaj jeżeli to nie piewsze Twoje wnętrze sama też będziesz wiedzieć co gdzie chcesz mieć.

Warto sobie wszystko rozplanować, pamietaj żę pośpiech to najgorszy doradca. LEpiej coś zrobić wolniej i przemyśleć i poprawić na etapie papierowym i planowania niż ryć ściany i przemalowywać po raz kolejny.
Sciągnij sobie harmonogram budowy który wrzuciłam na forum, tam masz po kolei etapy co kiedy i jak.
ZAplanuj wszystko , wylicz i życzę miłej przyjemności w urządzania swojej przestrzeni.

Zgodzę się z moimi przedmówczyniami i dodam od siebie - nawet jeśli samodzielnie wykańczasz mieszkanie, bo masz do tego zmysł i chcesz by wnętrze było ,,Twoje", a nie jak z katalogu to warto jest skonsultować się ze specjalistą, bo on spojrzy na wnętrze również od strony technicznej. Dzięki temu zaoszczędzisz sporo czasu, niepotrzebnego stresu i kosztownych poprawek.
A z mojego ,,podwórka", czyli od strony organizacji przestrzeni - Klienci często decydują się na zabudowę wykonaną przez stolarza na wymiar - niestety nie uwzględniają, co będą gdzie przechowywać już na etapie projektu, a potem okazuje się, że np. kuchnia nie odpowiada ich potrzebom. Pojawiają się problemy typu zbyt głębokie półki i nawracający bałagan, za mało szuflad lub zbyt płytkie szuflady albo witrynki, które miały służyć ekspozycji ładnego szkła, a stały się niefunkcjonalnymi półkami, w których panuje chaos.
Odpowiadając na pytanie - nawet jeśli nie decydujesz się na skorzystanie z usług projektanta warto skonsultować chociaż swoją wizję :)

Powrót