Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Zgubiłam dowód osobisty (prawdopodobnie na spacerze w parku). Czy muszę iść z tym na policję, jeśli nikt mi go nie ukradł? Chcę po prostu wyrobić nowy, ale boję się, że bez zaświadczenia z policji będę miała jakieś problemy w urzędzie.
Ogólnie jeśli to było zwykłe zgubienie, a nie kradzież, to policja zazwyczaj odsyła do urzędu gminy, bo oni nie zajmują się poszukiwaniem zgubionych rzeczy osobistych. Najważniejsze dla Ciebie jest to, żebyś jak najszybciej wyłączyła ten dokument z obiegu prawnego, bo ktoś może go znaleźć i wykorzystać zanim Ty pójdziesz do urzędu. Najpierw zrób zastrzeżenie w systemie bankowym (można to zrobić przez internet w większości banków), bo to dzieje się natychmiastowo i jest widoczne dla instytucji finansowych. Potem idź do urzędu zgłosić utratę i złożyć wniosek o nowy dowód – dostaniesz od ręki zaświadczenie, które zastępuje dowód do czasu wydania nowego. Cały ten proces jest dość prosty, ale trzeba pilnować kolejności, żeby nie zostawić furtki oszustom. Jeśli chcesz zobaczyć instrukcję krok po kroku, warto jest zajrzeć tutaj: https://zastrzegam.pl/.