Wynagrodzenie brutto, a netto

Cześć dziewczyny, proszę Was o odpowiedź w wolnej chwili.
Jak to jest z wynagrodzeniem brutto i netto za godzinę? Czy umowa zlecenie jest zła? Nic z tego nie mam? Lepiej się ubiegać o umowę o pracę?
Dostałam wczoraj ciekawą ofertę pracy, jestem nią dość zainteresowana, ale nie wiem czy warto..
Praca na umowe zlecenie, 33 zł za godzinę brutto. To ile to będzie netto? Jak sobie to policzyć? Słyszałam, że są jakieś kalkulatory w internecie, ale jak liczę, to nie wiem co mam tam zaznaczyć. Jestem studentką i coś słyszałam, że jak student, to te 33 zł/h brutto, to też netto. To prawda?
Dużo pytań, mało odpowiedzi... Pomóżcie, podpowiedzcie, z góry dziękuję. :)

Brutto to kwota „na papierze”, przed potrąceniami. Netto to to, co faktycznie dostajesz „na rękę”.
Umowa zlecenie – czy jest zła?
Nie jest zła sama w sobie, ale daje mniej ochrony niż umowa o pracę (brak płatnego urlopu, brak gwarancji godzin, łatwiejsze rozwiązanie umowy).
Kluczowe pytanie: czy jesteś studentką do 26. roku życia?
Jeśli tak (i masz ważną legitymację):
– przy umowie zleceniu nie płacisz składek ZUS,
– w praktyce 33 zł brutto = ok. 33 zł netto za godzinę (może być minimalna różnica tylko przez zaliczkę na PIT albo jej brak – zależnie od oświadczeń).
Jeśli jesteś studentką ale masz 26+:
– od umowy zlecenia idą składki ZUS,
– z 33 zł brutto zostaje mniej więcej 24–26 zł netto (zależnie od składek i PIT).
Jak liczyć w kalkulatorach?
W kalkulatorze zaznaczasz:
– umowa zlecenie
– status studenta (jeśli dotyczy)
– wiek do 26 lat (jeśli dotyczy)
Wtedy wynik będzie realny.
Umowa o pracę – czy lepsza?
Daje stabilność, urlop, chorobowe i większe bezpieczeństwo, ale często niższe „na rękę” przy tej samej kwocie brutto . Jeśli to praca dorywcza lub na czas studiów – zlecenie bywa OK. Jeśli coś długoterminowego – warto walczyć o umowę o pracę.

Powrót