Wcześniejsza spłata kredytu

Cześć,
czy możecie podpowiedzieć jak obecnie planowane zmiany stóp procentowych mają się do wcześniejszej spłaty kredytu? Chodzi mi oto czy kredyt potencjalnie lepiej byłoby spłacić teraz przy obecnych stopach, czy poczekać i spłacić po ich zmianie? W ogóle tego nie ogarniam :( Myślę tu o całkowitej spłacie kredytu.

Oprocentowanie zmienia się w zależności od tego jak jest skonstruowane oprocentowanie np Wibor 3M plus marża oznacza to, że oprocentowanie na kredycie zmienia się raz na trzy miesiące w zależności jak zmieni się Wibor 3M. Obecnie WIBOR 3M oczywiście spadł, ale to nie oznacza, że od razu na tym kredycie będzie widoczna zmiana. Przy spłacie kredytu hipotecznego proszę sprawdzić czy nie ma prowizji za wcześniejszą spłatę takiego kredytu. A teraz matematyka 100 000 zł kredytu założenie oprocentowanie 8% w skali roku. 100 000*8%*30dni/365dni *100% =657,53 zł. Koszt kredytu miesięcznie wynosi 657,53 zł. I teraz proszę samemu sobie odpowiedzieć czy są jeszcze jakieś potrzeby finansowe do wykonania czy mam nadmiar gotówki i chce zamknąć kredyt.

Powrót