Upadłość firmy a wypowiedzenie umowy.

Witam,
Potrzebuję porady bo nie wiem co mam zrobic.
Firma ogłosiła upadłość ale sąd odrzucił wniosek.
Będąc na L4 wysylala wypowiedzenia pracownika którzy pracowali a ja nie dostałam. Teraz nie mam jak sie skontaktować z kimś kto wysylal wypowiedzenia bo juz nikt nie pracuje a firma została sprzedana, aby dostać wypowiedzenie. Gdzie mam sie zgłosić, aby dostać informacje co mam zrobic dalej. Chciałabym zacząć nawa prace ale bez wypowiedzenia nie da rady.

Hej!
Chodzi Ci o to, że firma wysyłała wypowiedzenia wszystkim pracwonikom, oprócz Ciebie? Nie dostałaś wypowiedzenia?
Jeśli nie dostałaś wypowiedzenia ani umowa nie została rozwiązana w inny sposób, to formalnie nadal jesteś pracownicą.

W pierwszej kolejności ustal kto jest aktualnym pracodawcą po sprzedaży firmy, bo nabywca co do zasady wchodzi w prawa i obowiązki poprzednika, jeśli to się nie uda możesz wysłać pisemne oświadczenie o rozwiązaniu umowy (np. za wypowiedzeniem albo bez wypowiedzenia z winy pracodawcy jeśli są podstawy) na ostatni znany adres firmy, równolegle warto zgłosić się do Państwowa Inspekcja Pracy bo mogą pomóc ustalić status zatrudnienia i wskazać dalsze kroki- tak bym zrobiła na początku.

Powodzenia!

Powrót