Strych, który nie straszy

Nie, nie chodzi o nawiedzony dom — chodzi o strych nieuporządkowany, zawalony przypadkowymi rzeczami, do którego nie chce się wchodzić.

Dlaczego właśnie strych?
Strych to często duża, ale niedoceniana przestrzeń. Trafiają tam:
  • rzeczy, których „może kiedyś użyjemy” tzw. ,,przydasie"
  • ozdoby świąteczne i sezonowe
  • akcesoria sportowe i walizki
  • ubrania sezonowe
I bardzo często powstaje tam chaos, w którym trudno coś znaleźć. A każda wizyta kończy się frustracją, a nie satysfakcją.

Dobra wiadomość?
Strych można poskromić. I wcale nie trzeba do tego magicznych zaklęć, tylko konkretnego planu działania.
🧹 Krok 1: Decluttering — Czyli odgracanie, na tym etapie trzeba podjąć wiele wymagających decyzji, ale to kluczowy moment, którego nie da się pominąć — bez niego cała organizacja traci sens.
📦 Krok 2: Organizacja Gdy zostają tylko rzeczy, które faktycznie są nam potrzebne, grupujemy rzeczy w czytelne kategorie: np. ozdoby świąteczne, sport, ubrania sezonowe, pamiątki
🏡 Krok 3: Utrzymanie porządku Kiedy wszystko ma swoje miejsce, a system jest dobrze przemyślany, utrzymanie porządku staje się naprawdę proste — wystarczy odkładać czyste rzeczy w wyznaczone przestrzenie.

🧭 Efekt?
Zamiast strychu, który straszy — masz:
  • uporządkowaną przestrzeń,
  • łatwy dostęp do wszystkich rzeczy,
  • oszczędność czasu i nerwów,
  • satysfakcję z dobrze zorganizowanego domu.
✨ Na koniec…
Jeśli chcesz raz na zawsze odzyskać spokój i porządek, pomogę Ci stworzyć system, który naprawdę działa. Zrób pierwszy krok i oswój swoje domowe „duchy” razem ze mną!

A jeśli potrzebujesz dodatkowych wskazówek jak poskromić strych sprawdź tutaj:

👉 A jeśli chcesz więcej takich prostych i skutecznych rozwiązań – zaobserwuj mój profil na Instagramie:

Facebooku:
https://www.facebook.com/Logistyka.porzadku.decluttering

Tam pokazuję, jak ogarniać przestrzeń bez presji i bez perfekcjonizmu.

📩 Potrzebujesz pomocy w organizacji swojej przestrzeni?
Napisz do mnie wiadomość – chętnie pomogę!

Zajrzyj też na moją stronę internetową: www.logistykaporzadku.pl

Załączniki

• 10.png
    10.png
    2.9 MB · Wyświetleń: 3
  • 12.png
    12.png
    3 MB · Wyświetleń: 3
  • 11.png
    11.png
    2.7 MB · Wyświetleń: 2
Przepraszam, że pod tym wątkiem, ale chciałam spytać od czego zacząć pakowanie do przeprowadzki. Bardzo się stresuję bo mam bardzo dużo rzeczy szklanych i nie wiem jak się za to zabrać, żeby to wszystko przetrwało.

Przepraszam, że pod tym wątkiem, ale chciałam spytać od czego zacząć pakowanie do przeprowadzki. Bardzo się stresuję bo mam bardzo dużo rzeczy szklanych i nie wiem jak się za to zabrać, żeby to wszystko przetrwało.
Dziękuję za wiadomość 😊

Przeprowadzka to temat, który warto rozplanować, aby przebiegł sprawnie i bez zbędnego stresu. Jeśli na przeprowadzkę macie tylko kilka dni warto spakować siebie i domowników w walizki jak na urlop, czyli ubrania, leki i kosmetyki, dzięki temu nie będzie trzeba ich szukać w kartonach.

Co do samej przeprowadzki rozpocznij od przejrzenia rzeczy przed przewiezieniem i pozbądź się tych niepotrzebnych - dzięki temu zaoszczędzisz czas na pakowanie/ rozpakowywanie oraz transport.

Staraj się, aby w kartonach były rzeczy z jednego pomieszczenia i jednej kategorii, ułatwi to rozpakowywanie. Każdy karton opisz co się w nim znajduje i w jakim pomieszczeniu w nowym domu powinny się znaleźć rzeczy.

Ważne pamiątki, dokumenty zapakuj w osobny karton najlepiej odróżniający się od reszty kartonów. Najlepiej przewieźć go albo na sam koniec po przeprowadzce lub na jej czas przechować go w bezpiecznym miejscu np. u rodziny. W ten sposób zminimalizujesz ryzyko zagubienia kartonu lub zniszczenia jego zawartości.

Co do przedmiotów szklanych koniecznie zawiń każdą rzecz folią bąbelkową lub papierem i tak zabezpieczoną rzecz włóż na kartonu lub plastikowego pudełka. Koniecznie oznacz pudło, że znajduje się tam szkło. Nie zostawiaj ,,luzów’’ w takim kartonie-rzeczy nie mogą się w nim przemieszczać.

Jeśli potrzebujesz więcej porad zajrzyj lub napisz do mnie na @Logistyka Porządku zajmuje się przeprowadzkami kompleksowo – pomagam przejrzeć rzeczy, pakuje, koordynuje transport i rozpakowuje w nowym miejscu oraz organizuje przestrzeń. Jeśli potrzebujesz bez stresowej przeprowadzki to dobrze trafiłaś!

Życzę Ci spokojnej przeprowadzki!

To ja dziękuję za takie obszerne wyjaśnienie. To bardzo cenne wskazówki. Stres mam bardzo duży i najchętniej bym to komuś zleciła ale nie wiem czy znajdę na taką przyjemność budżet. Jak znajdę będę się do Ciebie odzywać i prosić i kobkretną pomoc. Dzięki.🥰

To ja dziękuję za takie obszerne wyjaśnienie. To bardzo cenne wskazówki. Stres mam bardzo duży i najchętniej bym to komuś zleciła ale nie wiem czy znajdę na taką przyjemność budżet. Jak znajdę będę się do Ciebie odzywać i prosić i kobkretną pomoc. Dzięki.🥰
Zapraszam do kontaktu :) Napisz do mnie na priv, tworzyłam kiedyś darmowy e-book o samodzielnej przeprowadzce, chętnie Ci go podeśle :)

Powrót