Smart dom

Pegazdesign

Babska Firma
Ekspert
Czy lubicie nowinki techniczne?
Korzystacie z rozwiązań smart? domów inteligentnych? Sterowania światłem z tabletu lub smartfona , modułów sterowania domem i uruchamiania ogrzewania w zależności od nasłonecznienia lub zasłaniania rolet gdy jest za ciepło?
Czy takie rozwiązania nie są dla Was? lub po prostu są zbędne?
Jestem ciekawa Waszej opini?

Coraz częściej u moich Klientów spotykam rozwiązania smart do domu lub po prostu smart domy. Myślę, ze wiele rozwiązań jest bardzo przydatnych jak np. automatyczne zasuwanie rolet zewnętrznych o zmierzchu. Myślę, że to technologia przyszłości i już wkrótce coraz więcej osób będzie decydować się na takie rozwiązania. Ja jestem absolutnie na tak pod warunkiem, że jest to zrobione z zadbaniem o cyberbezpieczeństwo.

Coraz częściej u moich Klientów spotykam rozwiązania smart do domu lub po prostu smart domy. Myślę, ze wiele rozwiązań jest bardzo przydatnych jak np. automatyczne zasuwanie rolet zewnętrznych o zmierzchu. Myślę, że to technologia przyszłości i już wkrótce coraz więcej osób będzie decydować się na takie rozwiązania. Ja jestem absolutnie na tak pod warunkiem, że jest to zrobione z zadbaniem o cyberbezpieczeństwo.
JA też coraz więcej projektuje tego typu wnętrz z uwzględnieniem własnie systemów smart home. I dlatego byłam ciekawa Waszej opini.

jak pada system to właczamy światło normalnie- bo poza systemem ja wsadzam też dodatkowo normalne właczniki itd.
A jak pada swiatło to pada wszystko i tak :)
No racja. Ale nie przeraża Cię, że wszystko teraz "inteligentne" ? Takie sterowanie wszystkim jednym guzikiem spowoduje, że po pierwsze ludzie przestaną się ruszać i będą "ogłupieni" technologią. Samochody będa jezdzić za nas, domy same się sprzątać, jedzenie samo gotować. Co my będziemy robić?

W sumie może to prowadzić do pewnego rozleniwienia, ale z drugiej strony to tak samo jak nasze babcie myślały by o pralce czy to nie za "dobrze" jak ona tylko wrzuci ubrania , a pralka wypierze ,wywiruje itd.
Technologia będzie szła do przodu, ale ma nam pomagać a nie być priorytetem.
Obawiam się że do gotowania przez "inteligentne" maszyny jeszcze daleko- poza tym wątpię by były to dania doprawione i z polotem. Raczej jeżeli będą jakieś to na zasadzie wygenerowanych zdjęć przez chat gpt.

Powrót