Pozew o rozwód

Witam, razem Czatem napisałam pozew o rozwód. Czy mogę liczyć na pomoc czy wszystko jest dobrze? Może coś dodać.
Czat podpowiedział by mieszkanie, które mamy przepisać na dzieci u notariusza, czy mozna to zrobić jednak na rozprawie rozwodowej

POZEW O ROZWÓD BEZ ORZEKANIA O WINIE

Sąd Okręgowy w Kielcach
Sąd Okręgowy w Kielcach

---

Powódka:

[Twoje imię i nazwisko]
adres: mój
PESEL: [Twój PESEL]

Pozwany:

[Imię i nazwisko męża]
adres: Niemcy

---

Wnoszę o:

1. Rozwiązanie małżeństwa zawartego dnia 15.08.2005 r. w [miejsce zawarcia małżeństwa] pomiędzy stronami przez rozwód bez orzekania o winie.

2. Powierzenie powódce wykonywania pełnej władzy rodzicielskiej nad małoletnimi dziećmi stron:

- Imię córki [nazwisko], ur. [data urodzenia]
- Imię syna [nazwisko], ur. [data urodzenia]

oraz ustalenie miejsca ich zamieszkania przy matce.

3. Zasądzenie od pozwanego na rzecz małoletnich dzieci alimentów w kwocie:

- 1 500 zł miesięcznie na rzecz imię
- 1 500 zł miesięcznie na rzecz imię

tj. łącznie 3 000 zł miesięcznie, płatnych do 10. dnia każdego miesiąca z góry do rąk powódki, wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie w przypadku zwłoki w płatności.

4. Uregulowanie kontaktów pozwanego z małoletnimi dziećmi zgodnie z porozumieniem stron.

5. Nieorzekanie o sposobie korzystania ze wspólnego mieszkania oraz niedokonywanie podziału majątku wspólnego w niniejszym postępowaniu.

6. Zwrot kosztów postępowania według norm przepisanych, ewentualnie wzajemne zniesienie kosztów procesu.

---

UZASADNIENIE

Między stronami nastąpił trwały i zupełny rozkład pożycia małżeńskiego. Strony zgodnie uznały, że nie ma możliwości odbudowania więzi małżeńskiej i zgodnie wnoszą o rozwiązanie małżeństwa przez rozwód bez orzekania o winie.

Od około 10 lat pozwany zamieszkuje i pracuje w Niemczech oraz oświadczył, że nie zamierza powracać do Polski, gdyż planuje ułożyć sobie życie na stałe za granicą.

Małżeństwo stron zostało zawarte dnia 15.08.2005 r. i ze związku tego pochodzą dwoje małoletnich dzieci: imię dziecka i imię dziecka, które pozostają pod stałą opieką powódki i będą nadal zamieszkiwać z matką.

Pozwany dotychczas regularnie partycypował w kosztach utrzymania dzieci, przekazując środki w łącznej kwocie około 1 600 zł miesięcznie, obejmujące również świadczenie rodzinne Kindergeld wypłacane w Niemczech. Strony wspólnie pokrywały ponadto większe wydatki związane z dziećmi, w szczególności koszty kolonii, wakacji oraz innych wyjazdów i potrzeb dzieci, dzieląc je po połowie.

Pozwany od wielu lat zamieszkuje i pracuje w Niemczech, jednak powódka nie posiada wiedzy co do wysokości jego dochodów.

Strony są zgodne co do rozwiązania małżeństwa bez orzekania o winie oraz co do tego, że dzieci pozostaną przy matce.

Strony nie wnoszą o podział majątku wspólnego w niniejszym postępowaniu. Każda ze stron pozostaje przy dotychczas użytkowanym pojazdzie, natomiast kwestie dotyczące nieruchomości strony uregulują odrębnie.

---

1. Odpis skrócony aktu małżeństwa
2. Odpisy skrócone aktów urodzenia dzieci: imię dziecka i imię dziecka
3. Dowód uiszczenia opłaty sądowej 600 zł
4. Odpis pozwu dla pozwanego

Ostatnia edycja:
Jeżeli przepisać u notariusza, to nie na rozprawie... Chat to cudowne narzędzie, ale czerpie on wiedzę z tego co jest dostępne w internecie, niestety także z informacji które są błędne, wprowadzające w błąd, czasami nieaktualne albo nieodpowiednie dla danego stanu faktycznego, czy niezgodne z prawem polskim.

Na rozprawie o rozwód mogą Państwo podzielić majątek między sobą, a nie przepisać na dzieci.
Czy przepisanie na dzieci jest najlepsze, tego nie wiem, gdyż nie znamy stanu faktycznego dokładnego.

Pozew ten nie spełnia wymogów formalnych pozwu, jak dla mnie także uzasadnienie zbyt skąpe i brakuje zdecydowanie faktów. ja jestem zwolenniczką krótkich pozwów, ale jednak powinien on być odrobinę dłuższy i wskazujący wszystkie chociażby podstawowe fakty. Pamiętajmy , że sąd nas nie zna i opiera się o to co przeczyta. Miejmy także na uwadze że zeznając możemy coś zapomnieć, przeoczyć, protokolant nieodpowiednio zaprotokołuje, warto zadbać o to, żeby w piśmie było wszystko co ważne dla nas.

Doprecyzowując powyższe, jeżeli taki pozew zostanie złożony, sąd będzie wzywał do braków. ale do części rzeczy nie wezwie... Pani musi zadbać o to, aby jednak udowodnić to co Pani chce osiągnąć, na Pani spoczywa ten ciężar.

Dlatego jednak lepiej pisać pozew z radcą prawnym lub adwokatem, którzy ponadto specjalizują się w sprawach rodzinnych. Ciężko powiedzieć czy maż zgodzi się na wszystko czy jednak, będzie toczyć się walka o wszystko. Czasami zdarzało się, że mimo nawet ugody druga strona zmieniała zdanie w trakcie procesu.

Oczywiście, zapraszam także do kontaktu celem przygotowania pozwu czy ewentualnej reprezentacji :)

Powrót