Pit rozliczenie

Hej,
Dziewczyny potrzebuje pomocy odnośnie rozliczenia pitu że sprzedaży akcji - umowa była zawarta 2023 grudzień ale wszystkie dokumenty i wpłata na konto był rok 2024. I pytanie kiedy powinnam zglosci to do urzędu do rozliczenia 2024 czy teraz tj 2025? Może któraś pomoże. Dzięki

Bank lub dom maklerski powinien wydać Ci dokument zawierający informacje o przychodach (sprzedaż akcji) i kosztach (zakup akcji), w Polsce to PIT 8C do końca lutego 2025 r. Jesli sprzedaż była przez zagraniczny podmiot, musisz samodzielnie ustalić dochód i podatek. Jesli operacje miały miejsce w 2024 roku to należy to rozliczyć na PIT 38 za 2024 rok do końca kwietnia 2025 roku. Są to tzw. zyski kapitałowe i nie łączymy ich z innymi źródłami, gdyż opodatkowanie przychodów jest tu na poziomie 19%.

Hmmm Pitu nie mam bo to ja sprzedałam swoje akcje innej osobie. Umowa była sporządzona jako Umową warunkową/taka umowę robiła firma od której kupiłam wcześniej akcje/ ale umową jest z datą 2023 a do pełnej transakcji doszło w kwietniu i wtedy miałam wpłatę na konto. Ale na umowie jest data 2023 i kiedy powinnam rozliczyć ta kwotę? Zgodnie z umową 2023 czyli w 2024? Czy jednak ważne jest kiedy miałam pieniądze na koncie 2024 i powinnam rozliczyć podatek 2025?
Dziękuję bardzo za pomoc i pozdrawiam

Powrót