papiery na slub cywilny po rozwodzie

Hej!
Przyszły mąż będzie potrzebował akt poprzedniego małżeństwa (tam będzie wzmianka o rozwodzie) oraz odpis prawomocnego wyroku rozwodowego.
Poza tym formalności takie jak zawsze - wniesienie opłaty (potwierdzenie), wasze aktu urodzenia.
Co do generalnych wymogów ślubu cywilnego możesz zajrzeć na rządową stronę:

😊

W razie kolejnych wątpliwości - pytaj śmiało!

Hej mam pytanie
Chodzi o to że jak bym wzięła ślub cywilny z partnerem to jego długi po ślubie przeszły by na mnie
Nie mówię o długach np koło ,50 tysięcy tylko to jest mała kwota

Proszę odpowiedzieć a kto ma zamiar hejtowsc i mówiąc że po co mi taki mąż i wg to niech wg nie komentuje

Z góry dziękuję za odpowiedź

Długi zaciągnięte przed ślubem pozostają wyłącznie długami tego małżonka, który je zaciągnął. Wierzyciel nie może dochodzić ich od drugiego małżonka, ani z jego majątku osobistego, ani z majątku wspólnego – chyba że drugi małżonek wyraźnie poręczył albo przystąpił do długu (np. podpisał umowę).

Długi zaciągnięte przed ślubem pozostają wyłącznie długami tego małżonka, który je zaciągnął. Wierzyciel nie może dochodzić ich od drugiego małżonka, ani z jego majątku osobistego, ani z majątku wspólnego – chyba że drugi małżonek wyraźnie poręczył albo przystąpił do długu (np. podpisał umowę).
Czyli nie mam co sie obawiać
Bo bałam się że długi mojego narzeczonego przejdą na mnie po ślubie

Powrót