Ogarnięcie pielęgnacji

Wiek 40+, mam sporo zmarszczek mimicznych wokół oczu. Prócz tego skóra nie jest już tak jędrna jak kiedyś. Hehh..
Ale prócz tego mam przesuszoną skórę, kiedyś na bank miałam zaburzoną BHL. Teraz jest ciut lepiej, ale zimą problem suchej, ściągniętej skóry wraca. Poza tym czerwieni się. Próbowałam wielu różnych kosmetyków. Do tej pory zimą najlepiej sprawdził mi się krem Orientana z drzewem sandałowym oraz Bielenda Professional z ceramidami ( ten żółty) - to na noc.
Do mycia używam Bielenda Hydrolipidium.
Na dzień używam serum multipeptydiwe z Eveline, a na noc co 2dzień serum z mikroigłami Eveline.
Brakuje mi jakiegoś bogatego w składniki serum na noc, co ten 2 dzień.
Myślę o dołożeniu retinalu. Wiem, że Besiclab jest polecany, ale wolałabym coś bardziej budżetowego na ten moment.
I co na te zmarszczki wokół oczu?

Jezeli masz problem z BHL to go najpierw odbuduj. Nie dokladaj teraz retinalu czy retinolu.
Bandi, VeoliBotanica, Resibo i SlaviaCosmetics oraz BasicLab maja bardzo skoncentrowane sera. Jesli do nich napiszesz i opiszesz swoja cere i to oczekujesz oraz wymienisz kosmetyki, ktore do tej pory uzywasz i jak uzywasz, w sensie jaki masz rytual, to oni dopasuja pielegnacje razem z Twoimi kosmetykami, tak, zebys niczego sobie nie zmarnowala.

Kochana. Zapomnij o retinolu i retinalu, dopóki nie odbudujesz swojej bariery hydrolipidowej 🤔
Zapraszam Cię na BEZPLATNA konsultacje w moim gabinecie. Pogadamy o Twoim stylu życia, o niedoborach, chorobach, lekach, ziołach. O piciu wody lub problemie z nawadnianiem. O predyspozycjach genetycznych. Tu jest tak wiele zmiennych i tak wiele czynników wpływających, że ciężko doradzić w tym momencie. Tak na szybko moge powiedzieć, że:
- ceramidy z pewnoscia pomogą w odbudowaniu bhl,
- alkohol w kosmetykach te bariere zniszczy,
- Kwas hialuronowy nawilży skórę ( ale jedynie nakładany na wilgotna skórę!),
- regularne peelingi enzymatyczne wspomogą Twoja skórę, ale mechaniczne ja zniszczą,
- jeśli masz ściągnięta skórę po myciu to używaj toniku nawilżającego. To znak, ze skora jest odwodniona. Kwas hialuronowy, peptydy, witaminy, ceramidy, pantenol- tego szukaj.
- czym myjesz skórę rano, ile pijesz wody, jakie pijesz ziola, jak wyglada Twoja pielegnacja rano, a jak wieczorem ? To wszystko ma znaczenie.
I na koniec:
Wcale nie musisz korzystać z drogich zabiegow kosmetologicznych. Konsultacja u specjalisty ma Tobie pomoc, a jeśli ktoś robi bezplatna konsultacje to nie wymaga od Ciebie ani zapisywania się na zabieg, ani kupowania jego kosmetyków. Pozostaje do dyspozycji ❤️

Powrót