Odrzucenie spadku

Witam. Potrzebuję porady w sprawie odrzucenia spadku (długi) po moim zmarłym ojcu, odrzuciłam u notariusza. Mam dziecko, z ojcem dziecka rozwiodlam się kilka lat temu i on ma pozbawione prawa rodzicielskie, nie interesuje się dzieckiem i nie kontaktuje się. W imieniu dziecka tez muszę odrzucić spadek, notariusz mowil ze musi byc obecność ojca a ze ma pozbawione prawa rodzicielskie i nie mam z nim kontaktu to składa się do sądu dla nieletnich zeby sąd wydał zgodę na odrzucenie spadku po dziadku mojego dziecka. Tak zrobiłam miesiąc temu, składałam i dziś przyszło pismo ze sąd postanowił umorzyć sprawę i ze musi byc zgoda drugiego rodzica jeśli pełni prawa rodzicielskie.. I mogę tez napisać zażalenie do sądu w ciągu 7 dni. Proszę o poradę, co mam zrobić skoro nie mam kontaktu z ojcem mojego dziecka i to ja jestem pełnoprawnym opiekunem dziecka a on ma pozbawione prawa rodzicielskie?

Niejasny jest dla mnie stan faktyczny... czy ojciec jest pozbawiony władzy rodzicielskiej czy ma jedynie ograniczoną władzę? Niezrozumiałe jest także umorzenie postępowania. Może sąd wzywał do uzupełnienia i nie zostało coś uzupełnione?? Zgoda sądu jest potrzebna do odrzucenia spadku bez względu na władzę.

Niejasny jest dla mnie stan faktyczny... czy ojciec jest pozbawiony władzy rodzicielskiej czy ma jedynie ograniczoną władzę? Niezrozumiałe jest także umorzenie postępowania. Może sąd wzywał do uzupełnienia i nie zostało coś uzupełnione?? Zgoda sądu jest potrzebna do odrzucenia spadku bez względu na władzę.
Ojciec dziecka jest całkowicie pozbawiony praw rodzicielskich. W piśmie z sądu napisane, ze postępowanie umorzone i ze potrzebna tez zgoda drugiego rodzica czyli ojca, jak składałam wniosek o zgodę na odrzucenie spadku to dołączyłam tez dokument o pozbawieniu praw rodzicielskich.

Ojciec dziecka jest całkowicie pozbawiony praw rodzicielskich. W piśmie z sądu napisane, ze postępowanie umorzone i ze potrzebna tez zgoda drugiego rodzica czyli ojca, jak składałam wniosek o zgodę na odrzucenie spadku to dołączyłam tez dokument o pozbawieniu praw rodzicielskich.
I tez jest jeszcze pismo ze mam czas tydzień zeby złożyć do sądu zażalenie.

Tu niestety chyba potrzebna indywidualna konsultacja, bo na forum nie dam rady pomóc. Musiałabym zapoznać się z postanowieniem i uzasadnieniem do niego.
Witam. Bardzo dziękuję za wiadomość. Jednak źle zrozumiałam, na piśmie jest napisane ze nie jest wymagane zezwolenie sądu opiekuńczego na odrzucenie spadku przez rodzica w imieniu dziecka jeżeli dziecko jest powołane do dziedziczenia wskutek uprzedniego odrzucenia spadku przez rodzica, rodzicowi przysługuje władza rodzicielskie i jest dokonywane za zgoda drugiego z rodziców, któremu również przysługuje władza rodzicielskie albo jest dokonywana wspólnie przez rodziców. Jak czytałam ze za zgoda drugiego z rodziców to odebrałam ze potrzebna jest zgoda ojca dziecka I okazuje sie ze źle zrozumiałam. Jak bylam w lipcu odrzucić spadek u notariusza to notariusz mi powiedział ze jeżeli ojciec dziecka jest pozbawiony praw rodzicielskich to trzeba złożyć do sądu aby sąd wydał zgodę na odrzucenie spadku w imieniu dziecka. I wczoraj dostałam pismo z sądu ze nie jest to wymagane zezwolenie na odrzucenie spadku skoro to ja mam pełne prawa rodzicielskie i jest moja zgoda. I mam pytanie, czyli z tym trzeba isc do notariusza ponownie i u notariusza można odrzucić spadek w imieniu dziecka?

Powrót