Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Mam do Was pytanie — jak podchodzicie do odkładania pieniędzy na dalsze lata życia? Udaje mi się co jakiś czas zgromadzić nadwyżkę i zastanawiam się, gdzie ją ulokować. Złoto, konto w obcej walucie, inwestycje? Bo zwykłe oszczędzanie w PLN chyba nie jest najlepszym pomysłem.
Zależy ile tych pieniędzy masz. Może warto rozważyć kupno mieszkania albo gruntu? Mniejsze kwoty można na lokatach, ale te są znacznie niżej oprocentowane niż inflacja. Można iść na giełdę i kupić akcje albo lokować pieniądze w obcych walutach ale to trzeba się trochę znać. Myślę, że jedną z lepszych i bezpieczniejszych inwestycji na przyszłość jaką można zrobić to inwestowanie w swój rozwój, naukę, podnoszenie kompetencji zawodowych i znajdowanie lepiej płatnej pracy. Można też kupić trochę złota https://mennicamazovia.pl Najlepiej w mennicy jak tutaj
Jest kilka rodzajów obligacji skarbowych, wszystkie są opisane na stronie obligacjeskarbowe.pl
Te indeksowane inflacją polegają na tym, że masz jakiś % + inflację z danego roku. Są kilkuletnie, ja mam chyba te na 10 lat. Można wykupić (w sensie wypłacić kapitał) w dowolnym momencie, ale „odsetki” dodają się dopiero po roku, do tego jest jakaś opłata, więc generalnie nie opłaca się kupować na krócej niż 2 lata.
Dla osób, które pobierają 800+, są specjalne edycje obligacji, zwykle z lepszym procentem niż te normalne. Ale można wpłacić tylko tyle, ile się łącznie dostało tego świadczenia.
Obligacje można kupić przez internet, jeśli ma się konto w PKO BP albo Pekao. Ewentualnie takie konto do obligacji można założyć w PKO BP.