Obrzęki

Czy jest jakiś zabieg oprócz masaży limfatycznych żeby odblokować i pobudzić przepływ chłonki? Jestem cała obrzęknięta po leczeniu onkologicznym (2021) i nie mogę sobie z tym dać rady. Leki odwadniające i uszczelniające naczynia dostępne bez recepty nic nie dają . Wszystkie wyniki mam w normie jedynie podwyższony cholesterol.

Choroby onkologiczne obecne i przebyte do 5 lat wstecz są Przeciwwskazaniem do większości zabiegów. Warto spróbować wspomniany masaż jego regularne i prawidłowe wykonani może przynieść ulgę i oczekiwane efekty .Warto też skonsultować sie ze swoim lekarze jesli obrzęki spowodowane są zastojem wody w organizmie moze on zlecić leki dostępne na receptę ...

Czy jest jakiś zabieg oprócz masaży limfatycznych żeby odblokować i pobudzić przepływ chłonki? Jestem cała obrzęknięta po leczeniu onkologicznym (2021) i nie mogę sobie z tym dać rady. Leki odwadniające i uszczelniające naczynia dostępne bez recepty nic nie dają . Wszystkie wyniki mam w normie jedynie podwyższony cholesterol.
Może warto zapytać onkologa? Jakie zabiegi po takim czasie są możliwe do wdrożenia.
W innym razie pozostaje regularny drenaż limfatyczny na urządzeniu który posiada dużo komór. Mam takie klientki, ich komfort życia zdecydowanie się poprawił, zwłaszcza kiedy zmieniły ręczne masaże limfatyczne na silniejsze urządzenie.

Witam serdecznie.
Jeśli chodzi o udrożnienie układu limfatycznego potrzebna jest zmiana diety, najlepiej minimalizacja cukru i nabiału w celu zmniejszenia śluzu w organizmie. W celu pobudzenia limfy należy nawadniać organizm min. 2,5 litra wody dziennie. Wskazane są zabiegi na nogach i rękach, tj. Masaże i zabiegi wspierająca drenaż limfatycznym:
- Limfodrenaż to zaawansowane urządzenie do masażu układu limfatycznego, które poprawia cyrkulację krwi i limfy, a także przyczynia się do rozszerzenia naczyń limfatycznych oraz zwiększenia ilości płynów w tym systemie.
- Roll Shaper to innowacyjne urządzenie, które pozwala użytkownikom na samodzielne wykonywanie masażu całego ciała. W trakcie przyjemnej sesji trwającej 30 lub 60 minut wykorzystuje nowoczesną technologię, która aktywuje organizm do rozbudowy naczyń limfatycznych oraz promuje produkcję nowych płynów.
- zabiegi Refleksologii stóp, rąk, głowy I twarzy,
- akupunktura, akupresura.
Jednakże przed każdym zabiegiem nalezy skonsultować się z lekarzem prowadzacym, w celu ustalenia czy nie ma jakis przeciwskazania do przeprowadzenia zabiegu.

dzień dobry :) żeby odpowiedzieć na to pytanie to należałoby bardziej zagłębić się w Pani historię :) gdzie te obrzęki dokładnie dokuczają ? ( napisała Pani , że cała ... czy faktycznie ? czy były usunięte węzły chłonne , gdzie ? powoli będzie mijało 5 lat więc jeśli lekarz prowadzący nie widziałby przeciwwskazań można by sobie na sporo pozwolić :) są specjalne ćwiczenia , taka gimanastyka poranna na rozruch poprawiająca przepływ limfy , ale na forum nie ma jak pokazać ( to takie wymachy rąk chociażby , podskoki ), presoterapia w domu ( koszty urządzeń zaczynaja się od ok 400 zł , ale nie mogę się wypowiadać co do ich jakości) , nawodnienie odpowiednie, terapia próżniowa , kinesjotape , zioła. Są na fb grupy dotyczące obrzęków i limfatycznych i tłuszczowych, tak bezpośrednio można się dowiedzieć od innych pacjentów co zadziałało najlepiej.

Szczotkowanie ciała miękką szczoteczką daje dobre rezultaty. Żeby limfa dobrze uchodziła trzeba pobudzać nawet samodzielnie węzły chłonne (podkolanowe, pachwinowe i pachowe) i pilnować aktywności fizycznej. Polecam ćwiczenie Mikulina, lub trampolinę. niezbędne jest picie wody z mikroelementami 30 ml na każdy kilogram masy ciała (leki odwadniające dają efekt przeciwny do zamierzonego bo limfa staje się gęsta i słabo płynie - dodatkowo mogą występować bóle głowy). Ziołolecznictwo poleca picie herbatki z przytulii czepnej.

Powrót