Na jakiej ścianie klimatyzator

Dziewczyny, pytanie odnośnie klimatyzacji, w jakich pomieszczeniach najlepiej dać klimatozator żeby było to jak najbardziej funkcjonalne ? Pan od klimy doradzał w salonie na tej ścianie na przeciwko telewizora, ale nie widzi mi sie to rozwiązanie, a jemu pewnie ta ściana najbardziej pasuje bo będzie najłatwiej wyprowadzić jednostkę na zewnątrz. Gdzie macie u siebie ?

Mam na ścianie od tv. Początkowo chciałam nad kanapa, ale to blok i tam jest sciana z cegieł wątpliwej jakości i nośnośni. Poza tym daleko od jednostki zewnętrznej i trzeba by było kombinować z kablami. Oczywiście wszystko by się dało zrobić. Mogliśmy zburzyć ścianę z cegieł i postawić nową z suporexu, mogliśmy pociągnąć kable w podłodze, a skropliny podłączyć do kanalizy, bo ta sciana dzieli salon i łazienkę, ale w konsekwencji mamy klimatyzator naprzeciwko kanapy. Salon malutki, 18m2. Wieje na nas jak siedzimy na kanapie, ale ustawiamy nawiew na bok w stronę środka pokoju i jest dobrze.

Wszytko zależy od ułożenia mieszkania, od tego czy będzie Wam przeszkadzał nawiew np siedząc na kanapie, aby było jak najbardziej funkcjonalnie i np żeby powietrze też rozchodziło się do innych pomieszczeń to gdzieś na ścianie np na wprost korytarza byłoby dobrze ale też należy zwrócić uwagę na to które pomieszczenie sie najbardziej nagrzewa w czasie upałów i na czym Wam najbardziej zależy. Możesz podesłać zdjęcia mieszkania lub jego projekt do lokalnych instalatorów i zobaczyć co doradzą.
Warto też zwrócić uwagę na proponowane jednostki przez instalatorów niekiedy proponują jednostki słabej jakości a cena jest jak za wyższy model. Więc to istotne żeby nie patrzeć tylko na marke ale też na konkretny model klimatyzacji, bo różnią się one poborem prądu, możliwościami nawiewu, możliwością grzania i chłodzenia.
W razie zainteresowana to więcej informacji bezpłatnie oczywiście możesz uzyskać w wiadomości prywatnej do AIR Instal.

Powrót