Z doświadczenia jako organizatorka przestrzeni mogę podzielić się z kilkoma spostrzeżeniami, które obserwuje u moich klientów np. podczas organizacji mieszkania po przeprowadzce:
- jeśli nie znasz gustu właścicieli i wystroju mieszkania lepiej unikać prezentów typu ozdoby, zastawa stołowa itp., bo wcześniej czy później niestety te prezenty zostaną schowane gdzieś na dnie szafy
- alkohol - coraz więcej osób jest abstynentami z wyboru i nie ma w domu alkoholu i kieliszków - jeśli nie masz pewności, co do tej kwestii lepiej wtedy unikać tego typu prezentów
- rośliny - jeśli wiesz, że właściciel mieszkania lubi roślinność - fajnym pomysłem może być np. zestaw do pielęgnacji kwiatów np. zestaw nawozów, ukorzeniaczy itp. (jest wiele pięknych zestawów na stronach dla kwiatomaniaków)
- dla osób, które wiesz, że lubią gotować można kupić zestaw przypraw, herbat, owoców liofilizowanych. Świetnym neutralnym pomysłem jest dobra jakościowo (nie z marketu!) oliwa z oliwek, lokalne miody, przetwory
- dla czytelników - idealnym prezentem będzie książka do nowej biblioteczki
- jeśli chcesz kupić coś dekoracyjnego, a dość neutralnego to dobrym pomysłem będzie dobrej jakości świeca sojowa, patyczki zapachowe, zestaw mydło plus krem do rąk itp.
- jeśli nie wiesz kompletnie, co kupić to najbezpieczniejszym pomysłem będzie bukiet świeżych kwiatów i karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz
Podsumowując nie zawsze trafisz w gust właścicieli mieszkania, ale na pewno docenią oni Twój gest w postaci prezentu i będą o Tobie ciepło myśleć