Kredyty zaciągnięte przez moją siostrą na mnie

Moja siostra korzystała z mojego konta Allegro i PayPo. Znała mój login i hasło i sama składała zamówienia. Wszystkie zakupione rzeczy były wysyłane na jej adres i znajdują się u niej. To ona zapewniała mnie, że będzie spłacać zobowiązania, jednak przestała to robić.
Obecnie na moim koncie PayPo pozostało do spłaty ponad 4 300 zł. Nie jestem w stanie samodzielnie spłacić tej kwoty. Przebywam na zwolnieniu lekarskim, mam niższe dochody, samotnie wychowuję dziecko z orzeczeniem o niepełnosprawności i ponoszę wysokie koszty jego terapii. Dodatkowo czeka mnie leczenie.
Chciałabym zapytać:
Czy w mojej sytuacji mogę dochodzić od siostry zwrotu całej kwoty?
Czy fakt, że wszystkie przesyłki były dostarczane na jej adres i znajdują się u niej, ma znaczenie prawne?
Czy powinnam zgłosić sprawę na policję, jeśli siostra nadal korzystała z mojego konta bez mojej zgody?
Jakie kroki powinnam podjąć, aby jak najlepiej chronić swoje prawa?

Z przedstawionego opisu wynika, że sprawa ma przede wszystkim charakter cywilny. Jeżeli siostra za Pani zgodą korzystała z konta Allegro i PayPo, a następnie nie wywiązała się z ustaleń dotyczących spłaty zobowiązań, może Pani dochodzić od niej zwrotu wszystkich kwot, które została Pani zmuszona zapłacić za zakupy dokonane na jej rzecz. Kluczowe znaczenie będą miały dowody potwierdzające, że to siostra składała zamówienia i że zakupione przedmioty trafiły do niej.
Fakt, że wszystkie przesyłki były dostarczane na adres siostry, jest bardzo istotnym dowodem. Warto zabezpieczyć historię zamówień z Allegro, potwierdzenia dostaw, historię płatności PayPo oraz wszelką korespondencję (SMS-y, wiadomości w komunikatorach, e-maile), z której wynika, że siostra zobowiązała się do spłaty zadłużenia.
Jeżeli siostra korzystała z Pani konta również po cofnięciu zgody lub bez Pani wiedzy, sytuacja może wykraczać poza odpowiedzialność cywilną i warto rozważyć złożenie zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa. Jeżeli jednak przez cały czas korzystała z konta za Pani zgodą, a problem polega jedynie na braku spłaty zobowiązań, organy ścigania mogą uznać, że jest to przede wszystkim spór cywilny.
Na Pani miejscu w pierwszej kolejności zgromadziłabym wszystkie dowody, następnie wezwała siostrę pisemnie do zapłaty, wyznaczając termin na dobrowolne uregulowanie należności. Jeżeli to nie przyniesie efektu, kolejnym krokiem może być skierowanie sprawy do sądu o zapłatę.
Niezależnie od tego warto jak najszybciej zmienić hasła do Allegro i PayPo oraz sprawdzić, czy nie są składane kolejne zamówienia.

Powrót