Logistyka Porządku
Ekspert
Kto jej nie ma, niech pierwszy rzuci kamieniem…
Szuflada, do której trafia absolutnie wszystko: paragony, zapalniczki, ulotki, żółte karteczki, długopisy, grosiki, baterie, próbki kosmetyków, klucze. W wielu domach znana jest jako „szuflada wstydu”. Jeśli czegoś nie możesz znaleźć – prawdopodobnie jest właśnie tam.
Ile razy, gdy ją otwierasz, to masz ochotę wysypać całą zawartość prosto do kosza na śmieci?
Brzmi znajomo?
Zamiast się frustrować za każdym razem, gdy ją otwierasz – zrób z nią porządek raz na zawsze. I to w sposób prosty, szybki i możliwy do utrzymania na co dzień.
Krok po kroku: jak ujarzmić ,,szufladę wstydu’’?
Małe triki, wielka różnica:
TIP 1: Zbierasz paragony? Włóż je do przezroczystego woreczka strunowego zaoszczędzisz miejsce i łatwiej je będzie kontrolować.
TIP 2: Grosiki zalegają latami? Wymień je w najbliższym sklepie – a jeśli masz ich dużo, zanieś do placówki NBP. Tam w dedykowanym urządzeniu zliczysz monety i odbierzesz gotówkę w kasie.
Dlaczego to działa?
Bałagan nie powstaje z lenistwa, ale z braku systemu. Domownicy wrzucają do „tej” szuflady wszystko, co nie ma przypisanego miejsca. Kiedy każda rzecz ma swoją kategorię dużo łatwiej utrzymać porządek – bez frustracji.
Czas na Ciebie!
Czy w Twoim domu jest „szuflada wstydu”?
Co najdziwniejszego się w niej znalazło?
Podziel się w komentarzu – jestem ciekawa Twojej historii!
A jeśli chcesz więcej takich prostych i skutecznych rozwiązań – zaobserwuj mój profil na:
Instagramie:
www.instagram.com
Facebooku: https://www.facebook.com/Logistyka.porzadku.decluttering
Tam pokazuję, jak ogarniać przestrzeń bez presji i bez perfekcjonizmu.
Potrzebujesz pomocy w organizacji swojej przestrzeni?
Napisz do mnie wiadomość – chętnie pomogę!
Zajrzyj też na moją stronę internetową: www.logistykaporzadku.pl
Szuflada, do której trafia absolutnie wszystko: paragony, zapalniczki, ulotki, żółte karteczki, długopisy, grosiki, baterie, próbki kosmetyków, klucze. W wielu domach znana jest jako „szuflada wstydu”. Jeśli czegoś nie możesz znaleźć – prawdopodobnie jest właśnie tam.
Ile razy, gdy ją otwierasz, to masz ochotę wysypać całą zawartość prosto do kosza na śmieci?
Brzmi znajomo?
Zamiast się frustrować za każdym razem, gdy ją otwierasz – zrób z nią porządek raz na zawsze. I to w sposób prosty, szybki i możliwy do utrzymania na co dzień.
- Wyjmij zawartość
Wyjmij całą zawartość i rozłóż np. na stole. Podziel przedmioty według kategorii – np. klucze, kosmetyki, przybory do pisania itp. - Wyczyść szufladę
Odkurz, umyj i wyrzuć papierki czy stare gumki do włosów. - Selekcja: bez litości!
Wyrzuć wszystko, co niepotrzebne – przeterminowane próbki, zużyte baterie, połamane długopisy, puste opakowania. - Zorganizuj przestrzeń
Podziel szufladę na strefy – najlepiej z pomocą małych organizerów. Mogą to być gotowe pojemniki z sieciówek (np. IKEA, Pepco, Action) lub... pudełeczka po herbacie czy kosmetykach, które już masz w domu. Klucz to kategorie i przejrzystość.
TIP 1: Zbierasz paragony? Włóż je do przezroczystego woreczka strunowego zaoszczędzisz miejsce i łatwiej je będzie kontrolować.
TIP 2: Grosiki zalegają latami? Wymień je w najbliższym sklepie – a jeśli masz ich dużo, zanieś do placówki NBP. Tam w dedykowanym urządzeniu zliczysz monety i odbierzesz gotówkę w kasie.
Bałagan nie powstaje z lenistwa, ale z braku systemu. Domownicy wrzucają do „tej” szuflady wszystko, co nie ma przypisanego miejsca. Kiedy każda rzecz ma swoją kategorię dużo łatwiej utrzymać porządek – bez frustracji.
Czy w Twoim domu jest „szuflada wstydu”?
Co najdziwniejszego się w niej znalazło?
Podziel się w komentarzu – jestem ciekawa Twojej historii!
Instagramie:
Logowanie • Instagram
Witaj z powrotem na Instagramie. Zaloguj się, aby sprawdzić, co tworzą i udostępniają członkowie rodziny i znajomi na całym świecie oraz inni użytkownicy, którymi się interesujesz.
www.instagram.com
Tam pokazuję, jak ogarniać przestrzeń bez presji i bez perfekcjonizmu.
Napisz do mnie wiadomość – chętnie pomogę!
Zajrzyj też na moją stronę internetową: www.logistykaporzadku.pl