Jaka rasę psa wybrać?

Potrzebuję pomocy. Jest spore prawdopodobieństwo, że za niedługo będę mogła mieć psa. Od razu mówię, nie interesuje mnie adopcja i będę się rozglądać za hodowlą.
Niestety nie może być to pierwsza lepsza rasa. Przede wszystkim, mieszkam w bloku. Chodzę do szkoły na 7/8 godzin, a moja mama jest przez ten czas w pracy i pies musiałby siedzieć sam w domu przez jakiś czas. Oczywiście przyzwyczajałabym go, jednak to już trochę ogranicza. Zwłaszcza, że chciałabym psa, z którym mogłabym pobiegać i pójść na dłuższy spacer. Oczywiście, mieszkanie w bloku nie ogranicza co do wielkości - często duże psy lepiej sobie radzą w mieszkaniu niż te mniejsze, a wielkość psa nie jest dla mnie zbyt ważna.
Druga sprawa, bardziej problematyczna - dawniej byłam uczulona na zwierzęta. Nie wiem jak to wygląda teraz, jeżdżę konno i z czasem przywykłam. Obrońcy zwierząt, nie martwcie się, psu nic nie grozi - było to głównie swędzenie skóry. Choruje na atopię, więc mam ten problem na co dzień i radzę sobie, nie trzeba martwić się o zwierzaka
😅
. Jednak rozmawiałam z mamą i muszę rozważać rasy, którym nie wypada zbyt dużo sierści, bo jak wiadomo, alergenem jest głównie ślina i mocz psa, które rozprzestrzeniają się po domu z sierścią (jeśli się mylę, proszę o poprawienie mnie). Tak czy siak, odpadają rasy z długą i wymagająca dużo wyczesywania szatą.
Przy okazji, możecie polecić jakieś sposoby na ograniczenie objawów - może jest coś takiego?
przepraszam za rozpisanie się i mam nadzieję, że jest ktoś w stanie pomóc. Znam dużo ras, jednak nie wiem jakie są w obyciu. Ogólnie czytam https://morusek.pl/ I nadal mam mętlik w głowie

Ostatnia edycja:
Hej 🙂
Fajnie, że tak odpowiedzialnie podchodzisz do tematu! Naprawdę wiele osób nie zastanawia się nad tym, jak pies zniesie samotność czy jak dopasować jego potrzeby do swojego trybu dnia, więc duży plus dla Ciebie za takie podejście.
Zwróć tylko uwagę, żeby absolutnie nie kupować psa z ogłoszeń typu OLX. Wiele z nich to tzw. pseudohodowle, gdzie zwierzęta rozmnaża się bez kontroli zdrowia, charakteru czy pochodzenia. Takie psy często mają problemy emocjonalne i zdrowotne, które potrafią bardzo utrudnić wspólne życie – zwłaszcza jeśli pies ma spędzać trochę czasu sam w domu.
Nie warto też sugerować się popularnymi „mixami dla alergików” czy hasłami typu „nie uczula”. Takie połączenia ras to zwykle losowe krzyżówki bez żadnej selekcji – nie da się przewidzieć, jak pies będzie liniał, jakie odziedziczy cechy ani jak zniesie samotność. To często loteria.
Jeśli chcesz podejść do tematu spokojnie i świadomie, najlepiej skonsultować się z kimś, kto pomoże dobrać rasę i później wspierać Cię w pierwszych tygodniach po przybyciu psa. My przy wyborze hodowli korzystaliśmy z pomocy Zakłaczonego - behawiorysta Kielce - może pomóc Ci to wszystko zaplanować, zanim podejmiesz decyzję - dzięki temu unikniesz wielu stresów i rozczarowań. Usługa jest płatna, ale nam zaoszczędziła wiele stresu a Harry okazał się super psiakiem :)
harry.jpg

Żeby wszyscy podchodzili tak świadomie do tematu 🙏 Musisz po prostu poszperać w internecie, poczytać opisy ras, zadzwonić do Hodowców, podpytać o cechy danej rasy, skłonności do chorób itp. Możesz też pójść do związku kynologicznego i tam spytać o poradę. Ja ze swojej strony powiem, że lepiej by się sprawdził pies większy niż mniejszy, bo małe rasy mają tendencje do hałasowania, nadmiernego szczękania, ale nie jest to regułą. Większy pies nie będzie też tak silnie odczuwał dyskomfortu z powodu nadmiaru energii, wynikającego z siedzenia w domu. Wystarczy mu jeden dłuższy spacer, plus 2 na siku w ciągu dnia. Nie zdemoluje mieszkania podczas twojej nieobecności 😉 Niemniej jednak, to także zależy od socjalizacji i wychowania, i przyzwyczajenia go do zostawania w domu. Nie polecam ras myśliwskich, typu beagle czy spaniel. Mogą się sprawdzić psy ras pierwotnych, północniaki. Co do alergii, to wbrew temu co myślisz lepszy będzie pies z długą lub półdługą sierści, gdyż psy krótkowłose wydzielają więcej sebum, naskórek silniej się i nich złuszcza, zatem mogą bardziej wpływać na alergię. To tyle, co mi na szybko przychodzi do głowy 🙃 Aaa żadne hybrydy! I kup psa w SPRAWDZONEJ hodowli, najlepiej ZKwP. Stowarzyszenia "burka i kocurka", kennel cluby omijaj szerokim łukiem 😉

Pies to duży obowiązek, a co się stanie jeśli objawy się na silą. Mam psa rasy Maltańczyk (mam go 13 lat) ma włos zamiast sierści, ale wiem z doświadczenia, że niestety może nawet taki pies uczula. Moja psina nie lubi zostawać w domu sama. Nawet kilka godzin to dla niej jest trudne. Podpinaniem jest to pies kanapowy do towarzystwa. Ja jednak widzie jak męczy się w bloku. Gdybym drugi raz miała podjąć decyzję nie wiem czy bym się zdecydowała. Chciałbym żebyś mnie dobrze zrozumiała moja sunia jest cudowna, kochana, mądra, ale wiem, że jak wyjeżdżam z nią tam gdzie ma przestrzeń do biegania widzę jak się zmienia jaka jest szczęśliwa. Blok jest bardzo trudny dla psa to takie trochę życie w klatce.

Każdy pies ma sierść, a każda sierść anatomicznie jest włosem 😉 Sierść nie uczula (w najmniejszym stopniu-może podrażniać bardziej mechanicznie), tylko ślina, złuszczony naskórek i inne tego typu wydzieliny, zawierające białka. A co do usposobienie, to małe psy są bardzo ruchliwe, czasem nadaktywne i potrzebują właśnie więcej ruchu, niż te duże. Mają szybszą przemianę materii, zatem więcej energii.

Ja mogę tylko podpowiedzieć , że mając już kolejnego boksera -cudowny pies ,bardzo cierpliwy, radosny , energiczny, zrównoważony, kochajacy wszytkich ludzi, uwielbia się bawić, cichy, ale nie da rady być sam na dłużej .
Nie polecam tej rasy dla osób których długo nie ma w domu -one muszą mieć towarzystwo,
Owszem w domu tylko śpią (dosłownie -to ogromne spiochy- zwłaszcza jak są wybiegane- (u nas 2 spacery po póltorej do 2h -czyli około 3 do 4 h na dworzu) ,ale śpi tam gdzie my jesteśmy-czyli jak jestem w kuchni, ona idzie za mną i tam śpi, jak myję okna w pokoju -tam śpi, jak czytam dziecku ,idzie za zami i tam śpi.
Każdy pies jest inny, ale ta rasa jest bardzo przywiązana do człowieka i bardzo cierpi z braku towarzystwa.
Aha mieszkam w centrum w mieszkaniu- więc to nie jest kwestia miejsca, tylko po prostu rytmu dnia i pracy. Pies zostaje w domu sam owszem ale na krótko, zawsze raczej ktoś się w mieszkaniu kręci.

Powrót