Jak oczyszczać twarz bez uzywania wody?

Bardzo proszę o wskazówki kosmetologa bp chyba cos nie tak jest w moim demakijazu. Najpierw uzywam plynu micelarnego, potem myje twarz zelem, na koniec tonik. Czy da się ominąc ten krok drugi? Czy mogę po plynie micelarnym od razu uzyc tonik a potem krem? Nie lubie uzywac plynow do mycia twarzy bo trzeba uzywac wtedy wody. Wodę.mam bardzo twardą i mysle ze bardziej to szkodzi niz pomaga. Moze sa jakies srodki oczyszczajace 3w1 zebym mogla jwdnym oczyszczac twqrz? Albo moze sa jakieś ktoryxh nie trzeba zmywac wodą? Proszę o rady i polecenia.

Jeśli chodzi o pominięcie drugiego kroku to raczej odradzam . Sam płyn micelarny należy zmyć za pomocą wody więc lepiej i tak użyć dwuetapowego oczyszczania i użyć żelu mleczka pianki tu można manewrować .Do tego co napisałaś , że masz wrażenie , że woda bardziej szkodzi niż pomaga to od tego jest właśnie tonik -żeby po wodzie przywrócić równowagę ,możesz też użyć do zmywania wody przegotowanej mineralnej lub przefiltrowanej.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania służę pomocą Katarzyna z Ambasady Kobiet

Pamiętaj, aby plyn micelarny zawsze zmyc ze skóry. Być może Twoja skóra nie lubi tarcia wacikiem? Dostępne są różne preparaty do mycia, mleczka, modelka, żele, olejki... spróbuj zamienić ten płyn na cos innego. Oczyszczanie powinno być jednak dwuetapowe ( najpierw zmywasz makijaż, a później myjesz skore). Jeśli nie używasz makijażu to ewentualnie mozesz skupic sie na umyciu skory jednym produktem. Bez wody będzie ciężko, wiec myślę że tonik powinien w Twojej pielęgnacji zdecydowanie się znaleźć. Być może masz uszkodzina barierę hydrolipidowa i dlatego masz wrażenie, że woda Ci "szkodzi"? Jak u Ciebie z nawilzeniem/ nawodnieniem? Jeśli masz ochotę to konsultacja w moim gabinecie jest bezpłatna, zapraszam :)

Powrót