Dziedziczenie

Drugi mąż mojej zmarłej mamy ma dwoje dzieci z pierwszego małżeństwa, ja mam jednego brata. Mama miała udział (1/6) w domu po swoich rodzicach. W związku z tym czy jak umrze maż mojej mamy to ile on dziedziczy i czy jego dzieci też dziedziczą udział w tym domu.

Po śmierci mamy dziedziczy tylko jej mąż oraz dzieci mamy. W tym przypadku każdy z was odziedziczy 1/3 spadku po mamie. Chyba, że mama sporządziła testament i kogoś skutecznie wydziedziczyła, wtedy może nastąpić inne dziedziczenie. Skoro mama zmarła, to już jesteście spadkobiercami, trzeba to tylko potwierdzić w sądzie albo u notariusza.

Po śmierci mamy dziedziczy tylko jej mąż oraz dzieci mamy. W tym przypadku każdy z was odziedziczy 1/3 spadku po mamie. Chyba, że mama sporządziła testament i kogoś skutecznie wydziedziczyła, wtedy może nastąpić inne dziedziczenie. Skoro mama zmarła, to już jesteście spadkobiercami, trzeba to tylko potwierdzić w sądzie albo u notariusza.
Mam jeszcze pytania:
1. Czyli po śmierci męża mamy (jeśli On dziedziczy teraz 1/3 spadku po mojej mamie) jego dzieci też będą dziedziczyli udział w tym domu, to w takim razie może On sam napisać testament bez udziału notariusza i zapisać swój udział w domu mnie?
2. Czy mąż mojej zmarłej mamy może złożyć dyspozycję w banku na wypadek śmierci na mojego syna jako na wnuka, tylko że ja nie byłam adoptowana bo już byłam dorosła jak mama brała ślub także jest brak pokrewieństwa.

Zapis na wypadek śmieci może być złożony na rzecz: małżonka, wstępnych (rodziców, dziadków), zstępnych (dzieci, wnuków), rodzeństwa. Twój syn nie jest w gronie tych osób ponieważ nie jest spokrewniony i nie może być taki zapis zrobiony.

co do drugiego pytania, odpowiedź padła powyżej

Co do pytania pierwszego, testament jak najbardziej może być sporządzony u notariusza, można go sporządzić także własnoręcznie. Może jednak przekazać ten udział np. umową darowizny, albo sprzedać (czasami finansowo wychodzi korzystniej z uwagi na podatki). Mąż matki jednak jest ojczymem, zatem I grupa podatkowa.

Powrót