Diagnoza psychologiczna dziecka

Jestem teraz w trakcie diagnozy mojego syna, pierwsza wizyta u psychologa w poradni psychologiczno-pedagogicznej w Warszawie, gdzie placówka określa, którą poradnię wybrać. Na pierwszym spotkaniu byłam tylko ja, rozmawiałyśmy o problemach i psycholog spisała szczegółowy wywiad. Kolejne spotkanie ma być z dzieckiem, a psycholog zaproponowała również terapię SI. Czy to standardowy proces diagnozowania w takim przypadku?

Tak, proces, który opisujesz, jest całkiem standardowy, zwłaszcza w przypadku dzieci. Wiele poradni psychologiczno-pedagogicznych rozpoczyna diagnozę od spotkania z rodzicem, aby zebrać szczegółowy wywiad, zrozumieć sytuację dziecka i jego problemy. Dopiero później psycholog spotyka się z dzieckiem, by przeprowadzić odpowiednie testy i obserwacje. Terapia integracji sensorycznej (SI) jest często zalecana, gdy występują trudności związane z przetwarzaniem bodźców sensorycznych. W przypadku takich diagnoz, jeżeli potrzebujesz wsparcia w dalszym etapie, warto rozważyć również konsultacje online z psychologiem, które mogą stanowić uzupełnienie tradycyjnych wizyt. Więcej informacji o e-poradniach znajdziesz tutaj: https://olgarymkiewicz.pl/oferta/e-poradnia/.

Ostatnia edycja:
Powrót