Dach

Dziewczyny, budujemy dom parterowy z dachem czterospadowym i stoimy przed dylematem czy strop lany I więźba czy wiązary. Poddasze nieuzytkowe, tylko na graty. Planujemy rekuperacje. Dach ma kąt 22 stopnie.
W naszym wypadku przy lanym stropie wychodzi niski strych. Chcieliśmy lany ze względu na poczucie bezpieczeństwa. Proszę pocieszcie mnie i jakoś przekonajcie ze przy wiazarach nie będzie problemu z gryzoniami chroboczącymi mi po suficie, z chalasujacym i skrzypiącym podczas wichur dachem, z odgłosami deszczu... Boję się myszy... Najbardziej boję się że od góry chronić mnie będzie w sumie 1,5 cm płyty gk.

U nas też wiazary a chciałam bardzo mocny strop albo lany albo terriva. Niestety życie wkroczylo i trzeba było szukać oszczędności. Betonowy strop wychodził praktycznie o połowę drozej, a także ma być nieuzytkowe poddasze. Zwierzęta też nie mają nic wspólnego z samym stropem, trzeba porządnie zabezpieczyć i będzie dobrze. W kwestii odgłosów to jeszcze się nie wypowiem, ale mieszkałam w domu, gdzie była blachodachowka i strop drewniany. Spałam piętro niżej, nic nie było słychać. Jeśli będziesz mieć jeszcze betonową albo ceramiczna dachowke to myślę, że nie ma szans żebyś coś słyszała. Można również wziąć pod uwagę położenie paneli dachowych https://pokrycia.pl/blacha/panele-dachowe Na dachu :)

Ostatnia edycja:
Powrót