Blizny na rogówce czy można coś z tym zrobić?

• Autor wątku Autor wątku Vavs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hej, mam pytanie do tych, którzy mieli jakieś doświadczenia z bliznami na rogówce. Parę lat temu miałem uraz oka, niby się zagoiło, ale zauważyłem, że mam problemy z ostrością widzenia. Okulary niewiele pomagają, a do tego światło jakoś dziwnie się rozprasza. Czy da się coś z tym zrobić, czy trzeba się pogodzić z takim stanem? Może ktoś przechodził jakieś leczenie i może coś doradzić?

Blizny na rogówce mogą mocno psuć wzrok, wiem coś o tym. Jak są małe, to czasem się je ignoruje, ale jak już widzenie się rozmazuje albo światło zaczyna się dziwnie odbijać, to znak, że warto coś z tym zrobić. Ogólnie są różne metody usuwania takich zmian, zależy od tego, jak głęboka jest blizna. Niektórym wystarczy laser, innym robi się przeszczep warstwowy albo inne zabiegi. Jak się to zaniedba, to może być tylko gorzej, bo rogówka nie regeneruje się sama w taki sposób, żeby blizny znikały. Znam przypadek, gdzie po kilku latach dopiero ktoś się zdecydował na leczenie i żałował, że tak długo zwlekał. Jak chcesz więcej poczytać, to tutaj masz info o likwidacji blizn rogówkowych: https://voigtklinikaoka.pl/likwidacja-blizn-rogowkowych/. Warto sprawdzić, co można z tym zrobić, zanim problem się pogłębi.

Ostatnia edycja:
da się coś z tym zrobić i ani się waz godzic się z tym! a od siebie z całego serca w przypadku rogówki i ich chorib polecam okulistykę w Gliwicach. Większość załogi okulistów stamtąd to lekarze z Ceglanej w Katowicach sprzed lat, mocno zaangazowani i zawsze pra do przodu!

Powrót