Cześć!
Generalnie w kwestii alimentów odpowiedź na tak ogólnie postawione pytanie może być naprawdę bardzo różna. Powiem przewrotnie, że sąd może zrobić naprawdę dużo i scenariuszy może być bardzo wiele w zależności od tego jakie są szczegóły w danej sprawie/w waszym przypadku.
Ale od początku.
Obniżenia aliemntów można żądać w zasadzie zawsze - zawsze wtedy kiedy zmienią się okoliczności życiowe/sytuacja życiowa/majątkowa
osoby zobowiązanej do alimentów (w tym wypadku ojca Twojego dziecka).
Jeżeli sąd uzna, na podstawie okoliczności i dowodów, które przedstawię ojciec dziecka, że alimenty powinno zostać obniżone to może je obniżyć.
Z waszej strony - jeśli ewentualnie syn dostanie pozew o obniżenie alimentów (bo to syn go powinien otrzymać jako osoba pełnoletnia) to to, co musicie zrobić to udowodnić, że sytuacja syna jest nadal taka, że uzasadnia pozostawienie alimentów w wysokości dotychczasowej, czyli 900 zł. Można jako okoliczności wskazać, że właśnie ojciec dziecka nigdy się nim nie interesował, nie zabiegał i kontakt itp.
DODATKOWO (co do uchylenia obowiązku alimentacyjnego):
Zasada jest taka, że osoba zobowiązania do płacenia alimentów (w tym wypadku ojciec Twego syna) ma obowiązek płacić alimenty do momentu, aż dziecko
nie będzie w stanie utrzymać się samodzielnej. Przy czym "zdolność do samodzielnego utrzymania się" oznacza nie, że dziecko ma mieć faktycznie pracę, tylko że już mając np. dane wykształcenie na dany moment jest w stanie znaleźć pracę, utrzymywać się sam itp.
Posłużyłam mój film na TikToku, który nagrałam właśnie w tym temacie. Jeśli będziesz maila ochotę to obejrzyj proszę, może coś się rozjaśni.
Jeśli potrzebujesz więcej informacji to pytaj dalej

Postaram się podpowiedzieć więcej i rozwiać wątpliwości.
Film: