Alimenty i ograniczenie spotkań z byłymi teściami

Witam serdecznie. Mam taki problem. Ojciec dziecka wystąpił o zmniejszenie alimentów, przepisał firmę na swoją nową partnerkę, a mieszkanie na rodziców. Pokazał mi zaświadczenie, że jest bezrobotny i leczy się na depresję. Dodatkowo odliczył sobie w mailu do mnie konsolę ps którą kupił synowi oraz rower. Chce mi płacić na syna 500 zł dokąd nie stanie na nogi. Mogę coś z tym zrobić? Dodatkowo pytanie. Czy jeśli byli teściowie są uzależnieni od alkoholu mogę im ograniczyć kontakt z ich wnukiem? Bo często zdarza się, że jak ojciec dziecka zabiera mojego syna do siebie, syn po dniu ląduje u pijanych teściów, a były mąż wychodzi ze swoją nową na jakieś imprezki. Dodam, że syn jeździ do męża na weekendy. Dziękuję za pomoc.

Cześć! Czy już dostałaś pozew o zmniejszenie wysokości alimentów?
Jeśli nie dostałaś jeszcze pisma z sądu ze zobowiązaniem do ustosunkowania się (po prostu odpisania na pozew i odniesienia się do zawartych tam twierdzeń) to polecam na razie cierpliwie poczekać na list z sądu. Wtedy masz zazwyczaj 14 dni na odpisanie. Jeśli nie będziesz wiedziała jak odpisać - służę pomocą.
Co do przepisywania majątku - pamiętaj, że sąd zwróci uwagę na to, kiedy zostały te czynności formalnie dokonane - moim zdaniem to będzie dobitnie świadczyć o tym, że ojciec dziecka celowo wyzbywa się majątku, jeśli zrobił to np. niedługo przed złożeniem pozwu do sądu. Uważam, że popełnił duży błąd.
Czy możesz coś z tym zrobić? Jak wyżej - czekasz na oficjalne pismo z sądu z kopią jego pozwu i odnosisz się do pozwu w swoim piśmie. Odpisujesz, że nie zgadzasz się w ogóle na zmniejszenie alimentów, kwota ma pozostać taka jaka była dotychczas.

W jakiej wysokości dziecko ma obecnie alimenty?

Co do zakazu kontaktów z wnukiem -
można próbować sądownie uregulować kontakty z dziadkami, np. poprzez zakazanie kontaktów dziadków z wnukiem. W skrajnych przypadkach można to zrobić, jeśli uzna się, że kontakty są one szkodliwe dla dziecka.

Co to znaczy, że odliczył sobie w mailu konsolę i rower? To jego decyzja, że kupił dziecku konsolę i rower, mógł nie kupować ;)

Jeśli potrzebujesz jeszcze czegoś się dowiedzieć to zapraszam, chętnie odpowiem na dalsze pytania :)

Ale w ogóle ten pozew jest w sądzie czy to na razie takie straszenie?
Jeśli tylko planuje obniżyć alimenty no to już zrobi to kiedy to jego sprawa. Na ten moment ma płacić alimenty w takiej wysokości jak na do tej pory.
Nie pozwól mu odliczać sobie od alimentów zakupów typu prezenty. Alimenty to pieniądze na comiesięczne koszty utrzymania dziecka. Jeśli kupi dziecku prezent to jego sprawa - nie musiał kupować. Alimenty mają być płacone w takiej wysokości jaka jest ustalona.

Powodzenia! Nie daj się!

Warto zauważyć, że w sądzie nie bierze się pod uwagę zarobków ale możliwości zarobkowe, wiec szanse na obniżenie zbliżają się do zera. Chyba, że ojciec dziecka poważnie zachorował lub uległ wypadkowi.
Dodatkowo doradzam spisanie rzeczywistych kosztów utrzymania dziecka i rozważenie podwyższenia alimentów, gdyż 700 zł to dziś dość niskie alimenty.

Powrót