Podwyższenie alimentów; brak kontaktu z mediatorem; brak dostępu do sprawny.

Witam. W miesiącu lutym 2026r. Złożyłam wniosek do sądu o podniesienie alimentów po prawie 7 latach od pierwszego wyroku. W ciągu miesiąca otrzymałam list z sądu z informacją że dostaliśmy mediatora. Kontakt z mediatorem udał mi się tylko raz. Później nastała cisza i mediacje się nie odbyły. Mamy początek sierpnia, po zalogowaniu się do akt przez stronę www wyświetliła mi się informacja że nie mam dostępu do akt sprawy.
Nie ukrywam że jestem zdruzgotana sytuacją jaka mnie spotkała. W wniosku prosiłam o zabezpieczenie na czas sprawy, obecnie dziecko ma 12 lat, zespół Aspergera i inne choroby, a otrzymuje 600 zł alimentów! Dodam jeszcze że wychowuję dziecko samotnie, ostani raz spotkanie z tatą odbyło się ponad rok temu. Cały ciężar wychowania i opieki nad dzieckiem spadły na mnie niemalże od samego początku.
Jest jakaś możliwość bym mogła przyspieszyć odbycie się procesu sądowego?

Pierwsze zasadnicze pytanie. Mediacja nie odbyła się z jakiego powodu? Ktoś z was (rodziców) nie zgodził się na dalsze mediacje? Ktoś nie przyszedł na spotkanie. Potrzeba tutaj zdecydowanie więcej informacji. Mediacja jest dobrowolna generalnie rzecz ujmując. Jeśli nie dogadacie się, jeśli mediacja nie dojdzie do skutku z uwagi na to, że któraś ze stron nie chce mediacji to sprawa "wraca" normalnie do sądu i odbywa się standardowa sprawa.
Jeśli chodzi o dostęp do akt sprawy czasem z jakiegoś powodu (błąd techniczny, błąd ludzki, zwyczajna pomyłka) dostęp odbierają ale można złożyć wniosek o dostęp do akt ponownie.
Wniosek o zabezpieczenie został już rozpoznany?
Jeśli chodzi o kwestię przyspieszenia sprawy to nie ma na to dobrej rady niestety. Wpadłaś w okres wakacyjny, urlopy sędziów itp. Poza tym istnieją też standardowe problemy wynikające po prostu z samego faktu, że mamy do czynienia z polskim systemem sądownictwa. Obciążenie sędziów sprawami jest często ogromne, czekanie na termin 4-6 miesięcy jest niekiedy standardem u niektórych sędziów.
Możesz oczywiście spróbować napisać pismo do sądu z wyjaśnieniem swojej sytuacji i z prośbą o szybsze rozpoznanie sprawy, ale nie mogę Ci zagwarantować, że cokolwiek takie pismo zdziała.
W razie dalszych pytań śmiało pytaj! :)

Pierwsze zasadnicze pytanie. Mediacja nie odbyła się z jakiego powodu? Ktoś z was (rodziców) nie zgodził się na dalsze mediacje? Ktoś nie przyszedł na spotkanie. Potrzeba tutaj zdecydowanie więcej informacji. Mediacja jest dobrowolna generalnie rzecz ujmując. Jeśli nie dogadacie się, jeśli mediacja nie dojdzie do skutku z uwagi na to, że któraś ze stron nie chce mediacji to sprawa "wraca" normalnie do sądu i odbywa się standardowa sprawa.
Jeśli chodzi o dostęp do akt sprawy czasem z jakiegoś powodu (błąd techniczny, błąd ludzki, zwyczajna pomyłka) dostęp odbierają ale można złożyć wniosek o dostęp do akt ponownie.
Jeśli chodzi o kwestię przyspieszenia sprawy to nie ma na to dobrej rady niestety. Wpadłaś w okres wakacyjny, urlopy sędziów itp. Poza tym istnieją też standardowe problemy wynikające po prostu z samego faktu, że mamy do czynienia z polskim systemem sądownictwa. Obciążenie sędziów sprawami jest często ogromne, czekanie na termin 4-6 miesięcy jest niekiedy standardem u niektórych sędziów.
Możesz oczywiście spróbować napisać pismo do sądu z wyjaśnieniem swojej sytuacji i z prośbą o szybsze rozpoznanie sprawy, ale nie mogę Ci zagwarantować, że cokolwiek takie pismo zdziała.
W kwestii mediacji to nie wiem dlaczego się nie odbyły. Mediator poprosił o nr kontaktowy do drugiego rodzica i miał między nami ustalić dogotny termin i od tamtego czasu nastała cisza ze strony mediatora. Czas na mediację był bodajże do maja.

Jeszcze dodam, wniosek o zabezpieczenie nie został rozpatrzony. Dostałam tylko informację o mediacji.

Powrót