dobry wieczór, post na temat "brzydkiego malutkiegpo paluszka" był już tu gdzieś poruszany i nie będę oryginalna , jeśli mniej więcej w ten sam sposób odpiszę. Wydaje mi się jednak, że będzie to zgodne z prawdą i moją wiedzą

patrząc dość skrupulatnie na załączone zdjątka widać , że ten cały palec jest dość mocno straumatyzowany nazwijmy to

czerwony , schodzi z niego skóra, wygląda jakby w okolicy macierzy był jakiś lekki stan zapalny (okolica macierzy pogrubiona albo zdjęcie przekłamuje ) a do tego kilka czarnych "kropek" pod paznokciem , które świadczą o pęknięciach mikrokapilar ( naczynek krwionośnych ) doprowadzających krew do łożyska

to oznacza , ze palec ten jest poddawany ciągłym mikrourazom ( w obuwiu) a nawet i dobrze byłoby przy okazji przyjrzeć się skarpetkom ( czy nie są za małe) . Nie wiem , jak palec ten układa się na codzień czy jest "luźno" czy chowa się pod czwarty... nie jest gładki więc możnaby go oczyścić frezem i zabezpieczyć od buta czy to gąbką czy jakimś silikonowym "kapturkiem" - dostępne są czasami od ręki , w drogerii superpharm takie fajne rozwiązania na dziale dotyczącym pielęgnacji stóp. Można oczywiście jakieś serum wzmacniajace paznokcie zastosować. Pewien dermatolog w CK przepisuje namiętnie Novophane i tu cyt z internetu
Novophane krem do paznokci
15 ml
To produkt kosmetyczny o działaniu wzmacniającym i pielęgnującym. Uelastycznia, odżywia i nawadnia płytkę paznokciową, zdecydowanie poprawiając jej wygląd.
dostępny w aptece , ma fajne opinie, więc można zakupić

ewentualnie u podologa jakieś specjalistyczne preparaty ( niekoniecznie tanie) , ale przede wszystkim obuwie a jeśli nie można zmienić obuwia to jakoś ten palec zabezpieczyć. Fajnym rozwiązaniem może okazać się wełna podologiczna również

są różne możliwość i trzeba wybrać co komu pasuje , co się sprawdzi

W razie pytań pozostaję w kontakcie. Pozdrawiam serdecznie