Brzydki mały palec u nogi

Dzień dobry. Widziałam, że jest tu podolog i postanowiłam prosić o opinie na temat mojego małego palca u stopy. Zawsze mam problem z włożeniem sandałów bo wydaje mi się, że jest okropny. Paznokieć jest pofałdowany, cały mały palec zarasta skórą i muszę ją odciągać. Dodatkowo paznokieć jest miękki i sam się urywa. Czy to jest normalne, że mam takie dziwne małe palce i paznokcie u stóp? Zdjęcie starałam się zrobić jak najdokładniej. Na paznokciu to ciemne to resztki lakieru. Czy taki paznokieć wymaga jakiejś specjalnej pielęgnacji? Z góry dziękuję za odpowiedz. Widziałam jak ktoś pytał o małego palca ale wydaje mi się, że mój problem z małym palcem jest inny.

Bez nazwy.jpg

dobry wieczór, post na temat "brzydkiego malutkiegpo paluszka" był już tu gdzieś poruszany i nie będę oryginalna , jeśli mniej więcej w ten sam sposób odpiszę. Wydaje mi się jednak, że będzie to zgodne z prawdą i moją wiedzą :) patrząc dość skrupulatnie na załączone zdjątka widać , że ten cały palec jest dość mocno straumatyzowany nazwijmy to :) czerwony , schodzi z niego skóra, wygląda jakby w okolicy macierzy był jakiś lekki stan zapalny (okolica macierzy pogrubiona albo zdjęcie przekłamuje ) a do tego kilka czarnych "kropek" pod paznokciem , które świadczą o pęknięciach mikrokapilar ( naczynek krwionośnych ) doprowadzających krew do łożyska :) to oznacza , ze palec ten jest poddawany ciągłym mikrourazom ( w obuwiu) a nawet i dobrze byłoby przy okazji przyjrzeć się skarpetkom ( czy nie są za małe) . Nie wiem , jak palec ten układa się na codzień czy jest "luźno" czy chowa się pod czwarty... nie jest gładki więc możnaby go oczyścić frezem i zabezpieczyć od buta czy to gąbką czy jakimś silikonowym "kapturkiem" - dostępne są czasami od ręki , w drogerii superpharm takie fajne rozwiązania na dziale dotyczącym pielęgnacji stóp. Można oczywiście jakieś serum wzmacniajace paznokcie zastosować. Pewien dermatolog w CK przepisuje namiętnie Novophane i tu cyt z internetu

Novophane krem do paznokci

15 ml
To produkt kosmetyczny o działaniu wzmacniającym i pielęgnującym. Uelastycznia, odżywia i nawadnia płytkę paznokciową, zdecydowanie poprawiając jej wygląd.

dostępny w aptece , ma fajne opinie, więc można zakupić :) ewentualnie u podologa jakieś specjalistyczne preparaty ( niekoniecznie tanie) , ale przede wszystkim obuwie a jeśli nie można zmienić obuwia to jakoś ten palec zabezpieczyć. Fajnym rozwiązaniem może okazać się wełna podologiczna również :) są różne możliwość i trzeba wybrać co komu pasuje , co się sprawdzi :) W razie pytań pozostaję w kontakcie. Pozdrawiam serdecznie :)

Po wczytaniu się w Pani opis a nie tylko zdjęcia , sugeruje Pani, że są to pozostałości lakieru. Czy aby na pewno? bardzo, ale to bardzo dużo osób ma takie paznokcie , że jest nadmiar "skórek" - czy coś było do tej pory robione z nim ? czy taka jego "uroda" odkąd Pani pamięta ?

Po wczytaniu się w Pani opis a nie tylko zdjęcia , sugeruje Pani, że są to pozostałości lakieru. Czy aby na pewno? bardzo, ale to bardzo dużo osób ma takie paznokcie , że jest nadmiar "skórek" - czy coś było do tej pory robione z nim ? czy taka jego "uroda" odkąd Pani pamięta ?
O matulu! Jaka Pani wspaniała! Dziękuję za odpowiedz! Tak, tak wiem, że ten palec jest troszku straumatyzowany 😂😅 jak to Pani pięknie nazwala. Dziękuję za rady po stokroć. Kupię ten preparat i zajmę się tym biedaczkiem. Drugi mam nie lepszy wcale. One zawsze byly dziwne, paznokiec sie wyginał ale ja chyba im nie pomogłam dochodzeniu do normalnego stanu. Jutro wyszoruję zmywaczem. Tak prawie jestem pewna, że to pozostałości lakieru. Mam jeszcze pytanie. Czy pani jakby co przyjmuje gdzieś w Kielcach?

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję:) dziękuję za przemiłe epitety w moim kierunku he he . W razie czego jestem dostępna pod numerem telefonu 886-598-599 , tutaj ... A odwiedzić mnie można na Górnej 29A nad przychodnią Galus VW pokoiku 7 ;) pozdrawiam serdecznie

Powrót