Schody na strych

Hej! WYGODNE SCHODY STRYCHOWE
Mam zagwozdkę o schody, na początku założyliśmy, że zrobimy z korytarza wyłaz i wyciągane schody, ale zastanawiam się nad wygodą takich schodów. Czy one się sprawdzają? są ok?
Dumam czy z jednego z pokoi (mamy gościnny mały pokój) nie zrobić np takiej zabudowy szafowej...po której zrobi się schodki do góry i wyłaz?
Jakie macie dobre rozwiązania z których jesteście zadowolone?
z założenia nie będzie to strych na który wychodzimy raz na rok tylko...kilka razy w miesiącu.

Potwierdzam również, jeśli to będzie częściej używane przejście niż raz na miesiąc etc to stanowczo "schody stałe". Drabina czy wyciągane nie są wygodne. U nas są nożycowe i chociaż same w sobie są porządne etc to nie polecę tego rozwiązania do częstego używania.

Na tej stronie jest też opisane w jakie akcesoria warto jest wzbogacić takie schody strychowe https://tydzien.net.pl/2026/02/23/s...e-akcesoria-warto-doposazyc-schody-strychowe/

Ostatnia edycja:
witam najlepszą wersją będą schody o konstrukcji samonośnej, jezeli mają być urzywane częściej.
inspiracje jakie możesz wyszukac np na pintereście.
Jeżęli mają być składane warto rozważyć okcje np składania na ścinę bo wtedy masz wiecej miejsca do wykorzystania.

opcji jest dużo, jezeli uda mi sie to podeślę Ci przyklady na prywatna wiadomość.
pozdrawiam

Hej! WYGODNE SCHODY STRYCHOWE
Mam zagwozdkę o schody, na początku założyliśmy, że zrobimy z korytarza wyłaz i wyciągane schody, ale zastanawiam się nad wygodą takich schodów. Czy one się sprawdzają? są ok?
Dumam czy z jednego z pokoi (mamy gościnny mały pokój) nie zrobić np takiej zabudowy szafowej...po której zrobi się schodki do góry i wyłaz?
Jakie macie dobre rozwiązania z których jesteście zadowolone?
z założenia nie będzie to strych na który wychodzimy raz na rok tylko...kilka razy w miesiącu.

Powrót