Produkty kancerogenne zróbmy swoją listę

Kancerogenne czyli które ma zdolność wywoływania rozwoju nowotworów złośliwych poprzez uszkadzanie DNA komórkowego, co prowadzi do niekontrolowanych podziałów komórkowych i powstawania raka.
Ostatnio trochę się wkręciłam i dopada mnie jakiś okropny lęk przed zachorowaniem. Wiem, że wszystkiego nie uniknę ale może chociaż spróbujecie mi pomóc zrobić ze mną listę produktów i wszystkiego co ma działanie kancerogenne.

TYTOŃ, palenie papierosów tu może pytanie czy elektryki tez mają takie działanie? są jakieś badania?
PRZEŚWIETLENIE RTG, promieniowanie
PLEŚŃ
AZBEST
ALKOHOL
PRODUKTY WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWANTY
PROMIENIOWANIE UV

CO JESZCZE?

Ale wiesz, że wszystko jest szkodliwe? Kluczowa jest dawka.
Myśląc ciągle o tym czego nie możesz zostaniesz o sałacie i zamkniesz się w domu z oczyszczaczem powietrza. Na koniec zrezygnujesz tez z tej sałaty.

Ale wiesz, że wszystko jest szkodliwe? Kluczowa jest dawka.
Myśląc ciągle o tym czego nie możesz zostaniesz o sałacie i zamkniesz się w domu z oczyszczaczem powietrza. Na koniec zrezygnujesz tez z tej sałaty.
Akurat ta sałata najlepiej wchłania chemię, więc nawet ona nie jest bezpieczna ;)
Kancerogenne czyli które ma zdolność wywoływania rozwoju nowotworów złośliwych poprzez uszkadzanie DNA komórkowego, co prowadzi do niekontrolowanych podziałów komórkowych i powstawania raka.
Ostatnio trochę się wkręciłam i dopada mnie jakiś okropny lęk przed zachorowaniem. Wiem, że wszystkiego nie uniknę ale może chociaż spróbujecie mi pomóc zrobić ze mną listę produktów i wszystkiego co ma działanie kancerogenne.

TYTOŃ, palenie papierosów tu może pytanie czy elektryki tez mają takie działanie? są jakieś badania?
PRZEŚWIETLENIE RTG, promieniowanie
PLEŚŃ
AZBEST
ALKOHOL
PRODUKTY WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWANTY
PROMIENIOWANIE UV

CO JESZCZE?
Nie popadaj w paranoję, zwracaj uwagę na skład produktów, które jesz, przygotowuj dużo w domu, ale jak czasem zjesz coś z "zakazanej" listy, to od razu raka nie dostaniesz.

Powrót