Ile trwa nieleczona depresja? Albo ile leczona zle?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację PWA na urządzeniu.
Uwaga: This feature may not be available in some browsers.
Jednoznacznie nie jest możliwe określenie czasu trwania depresji ponieważ u każdego pacjenta w zależności od wielu czynników może się znacząco różnić. Przyjmuje się, że czas trwania epizodu depresyjnego może wynosić od kilku tygodni do kilku a nawet kilkunastu miesięcy. Jest to uzależnione od wielu czynników, miedzy innymi od tego czy depresja ma postać lekką, umiarkowana czy głęboka. U pacjentów z głęboką depresją czas leczenia może trwać nawet kilka lat. Depresja jest choroba nawracającą, czyli epizody depresyjne mogą powracać wiele razy.Ile trwa nieleczona depresja? Albo ile leczona zle?
Najmocniej przepraszam wdarł mi się tam jakiś chochlik.Jednoznacznie nie jest możliwe określenie czasu trwania depresji ponieważ u każdego pacjenta w zależności od wielu czynników może się znacząco różnić. Przyjmuje się, że czas trwania epizodu depresyjnego może wynosić od kilku tygodni do kilku a nawet kilkunastu miesięcy. Jest to uzależnione od wielu czynników, miedzy innymi od tego czy depresja ma postać lekką, umiarkowana czy głęboka. U pacjentów z głęboką depresją czas leczenia może trwać nawet kilka lat. Depresja jest choroba nawracającą, czyli epizody depresyjne mogą powracać wiele razy.
Do typowych objawów depresji należąroblemy ze snem, uczucia bezsilności, beznadziejności, niskie poczucie wartości, brak wiary w siebie, płaczliwość, utrata zainteresowania i radości z życia codziennego, poczucie bezradności, lęk, pesymizm, głęboki smutek, zobojętnienie, niezdolność do wykonywania codziennych czynności a w przypadku cięższej postaci częste myśli i tendencje samobójcze.
W depresji u dzieci i młodzieży dodatkowo często, występują samookaleczanie się, zwiększone rozdrażnienie, agresją, problemy z nauka, koncentracja. Często dochodzą objawy somatyczne, takie jak bóle głowy, bóle brzucha, zaburzenia snu, zaburzenia apetytu.
Depresja nie jest stanem przejściowym, który ustąpi samoczynnie bez odpowiedniego leczenia. Należy pamiętać, że depresja jest chorobą i tak jak w przypadku innych chorób diagnozuje ją specjalista (psycholog/psychiatra).
Pozdrawiam
Wiola Swiercz
Jestem Pani bardzo wdzięczna za odopowiedz. Czyli mozliwe jest, że poprawa nastepuje tak wolno, że ja myślę, że jej nie ma? Leki brane 10 miesięcy, depresja ciężka. Lekarz twierdzi zeby nie zmieniac.Jednoznacznie nie jest możliwe określenie czasu trwania depresji ponieważ u każdego pacjenta w zależności od wielu czynników może się znacząco różnić. Przyjmuje się, że czas trwania epizodu depresyjnego może wynosić od kilku tygodni do kilku a nawet kilkunastu miesięcy. Jest to uzależnione od wielu czynników, miedzy innymi od tego czy depresja ma postać lekką, umiarkowana czy głęboka. U pacjentów z głęboką depresją czas leczenia może trwać nawet kilka lat. Depresja jest choroba nawracającą, czyli epizody depresyjne mogą powracać wiele razy.
Do typowych objawów depresji należąroblemy ze snem, uczucia bezsilności, beznadziejności, niskie poczucie wartości, brak wiary w siebie, płaczliwość, utrata zainteresowania i radości z życia codziennego, poczucie bezradności, lęk, pesymizm, głęboki smutek, zobojętnienie, niezdolność do wykonywania codziennych czynności a w przypadku cięższej postaci częste myśli i tendencje samobójcze.
W depresji u dzieci i młodzieży dodatkowo często, występują samookaleczanie się, zwiększone rozdrażnienie, agresją, problemy z nauka, koncentracja. Często dochodzą objawy somatyczne, takie jak bóle głowy, bóle brzucha, zaburzenia snu, zaburzenia apetytu.
Depresja nie jest stanem przejściowym, który ustąpi samoczynnie bez odpowiedniego leczenia. Należy pamiętać, że depresja jest chorobą i tak jak w przypadku innych chorób diagnozuje ją specjalista (psycholog/psychiatra).
Pozdrawiam
Wiola Swiercz
Tak, jest to możliwe. Często jeśli jest to depresja sytuacyjna, czyli wywołana np utratą pracy, problemami finansowymi, problemami rodzinnymi typu rozwód, zdrady itp. i problem ten cały czas jest nie rozwiązany może się zdarzyć, że pomimo brania leków pacjent nie odczuwa większej poprawy. Nie wiem jakie jest podłoże Pani choroby więc trudno jest mi wejść głębiej w problem. W depresji ważne jest również wsparcie psychologiczne i wsparcie ze strony najbliższych osób, rodziny, przyjaciół.Jestem Pani bardzo wdzięczna za odopowiedz. Czyli mozliwe jest, że poprawa nastepuje tak wolno, że ja myślę, że jej nie ma? Leki brane 10 miesięcy, depresja ciężka. Lekarz twierdzi zeby nie zmieniac.