Sposoby leczenia nietrzymania moczu

Bez jaj, jestem zażenowana poziomem odpowiedzi eksperta. @dirosno wpisz sobie lepiej w czata gpt dowiesz się więcej. Pani fizjotrenerka niezbyt się wysiliła. Jak tu ma być taki poziom odpowiedzi to ja dziękuję w necie znajdę więcej 😓
Ciężko jest nie znając pacjentki, problemu, nie stawiając diagnozy powiedzieć jaką metoda jest skuteczna. Tych metod jest mnóstwo, dlatego napisałam należy dobrać indywidualnie. Uważam że wypisując wszystkie metody nietrzymania moczu jest kompletnie bez sensu.

To jakich porad może tu pani udzielać? Przecież nie zna pani nikogo na forum.
@dirosno ja nie jestem ekspertem, miałam podobny problem, którego pozbyłam się robiąc ćwiczenia. Skoro ekspert nie chce albo nie umie odpowiedzieć to ja ci podsunę odpowiedz z czata GPT. Jak admin uzna, że to łamanie regulaminu to usunę.
Z CHATA GPT odpowiedz na pytanie z tematu:

Nietrzymanie moczu (NTM) to dość częsty problem — i dobra wiadomość jest taka, że w większości przypadków da się go skutecznie leczyć lub znacznie złagodzić objawy. Sposób leczenia zależy od rodzaju nietrzymania moczu i jego przyczyn. Poniżej znajdziesz przegląd najczęstszych metod:

🔹 1.​

Zanim zacznie się leczenie, warto udać się do:

• urologa (lub uroginekologa – jeśli jesteś kobietą),
  • lekarza rodzinnego, który może zlecić badania (np. ogólne badanie moczu, USG pęcherza, badanie urodynamiczne).

Rodzaje NTM:

• wysiłkowe nietrzymanie moczu (np. przy kaszlu, śmiechu, podnoszeniu),
  • nagłe (parcia naglące) – uczucie silnego parcia z trudnością w utrzymaniu moczu,
  • mieszane (połączenie obu typów),
  • inne rzadsze typy (np. z przepełnienia pęcherza).

🔹 2.​

Najczęściej lekarz zaczyna od metod nieinwazyjnych:

• Ćwiczenia mięśni dna miednicy (ćwiczenia Kegla) – regularne wzmacnianie tych mięśni poprawia kontrolę nad pęcherzem. Fizjoterapeuta uroginekologiczny może dobrać indywidualny program.
  • Trening pęcherza – stopniowe wydłużanie przerw między wizytami w toalecie, by „nauczyć” pęcherz większej pojemności.
  • Zmiana stylu życia – redukcja masy ciała, ograniczenie kofeiny, alkoholu, napojów gazowanych, unikanie zaparć.
  • Elektrostymulacja lub biofeedback – pomocne w nauce aktywacji właściwych mięśni.

🔹 3.​

Stosowane głównie przy parciach naglących:

• leki z grupy antycholinergicznych (np. oksybutynina, tolterodyna),
  • mirabegron – działa rozkurczowo na mięśnie pęcherza,
  • u kobiet po menopauzie: estrogeny miejscowe (globulki, kremy dopochwowe) mogą wspierać leczenie.

🔹 4.​

Gdy leczenie zachowawcze nie pomaga:

• taśmy podcewkowe (TVT, TOT) – w wysiłkowym NTM,
  • wstrzyknięcia toksyny botulinowej do pęcherza – przy nadreaktywnym pęcherzu,
  • stymulacja nerwu krzyżowego,
  • inne, indywidualnie dobrane zabiegi urologiczne lub ginekologiczne.

🔹 5.​

W czasie leczenia pomocne mogą być:

• wkładki urologiczne (znacznie lepiej absorbują niż zwykłe podpaski),
  • ćwiczenia z fizjoterapeutą uroginekologicznym,
  • unikanie długiego przetrzymywania moczu.

Chat pisze jeszcze chociaż nie badał pacjentki. że może pomóc

• dobrać ćwiczenia mięśni dna miednicy krok po kroku,
  • opracować plan treningu pęcherza,
  • lub podpowiedzieć, jak przygotować się do wizyty u lekarza (jakie pytania zadać, jakie badania warto wykonać).
I proszę mi nie wmawiać, że się nie da odpowiedzieć komuś na takie pytanie bez badania Pani Mario. Da się i jest sens bo ja myślę, że to forum właśnie jest do tego.

Powrót