To jakich porad może tu pani udzielać? Przecież nie zna pani nikogo na forum.
@dirosno ja nie jestem ekspertem, miałam podobny problem, którego pozbyłam się robiąc ćwiczenia. Skoro ekspert nie chce albo nie umie odpowiedzieć to ja ci podsunę odpowiedz z czata GPT. Jak admin uzna, że to łamanie regulaminu to usunę.
Z CHATA GPT odpowiedz na pytanie z tematu:
Nietrzymanie moczu (NTM) to dość częsty problem — i dobra wiadomość jest taka, że w większości przypadków
da się go skutecznie leczyć lub znacznie złagodzić objawy. Sposób leczenia zależy od rodzaju nietrzymania moczu i jego przyczyn. Poniżej znajdziesz przegląd najczęstszych metod:
1.
Zanim zacznie się leczenie, warto udać się do:
- urologa (lub uroginekologa – jeśli jesteś kobietą),
- lekarza rodzinnego, który może zlecić badania (np. ogólne badanie moczu, USG pęcherza, badanie urodynamiczne).
Rodzaje NTM:
- wysiłkowe nietrzymanie moczu (np. przy kaszlu, śmiechu, podnoszeniu),
- nagłe (parcia naglące) – uczucie silnego parcia z trudnością w utrzymaniu moczu,
- mieszane (połączenie obu typów),
- inne rzadsze typy (np. z przepełnienia pęcherza).
2.
Najczęściej lekarz zaczyna od metod nieinwazyjnych:
- Ćwiczenia mięśni dna miednicy (ćwiczenia Kegla) – regularne wzmacnianie tych mięśni poprawia kontrolę nad pęcherzem. Fizjoterapeuta uroginekologiczny może dobrać indywidualny program.
- Trening pęcherza – stopniowe wydłużanie przerw między wizytami w toalecie, by „nauczyć” pęcherz większej pojemności.
- Zmiana stylu życia – redukcja masy ciała, ograniczenie kofeiny, alkoholu, napojów gazowanych, unikanie zaparć.
- Elektrostymulacja lub biofeedback – pomocne w nauce aktywacji właściwych mięśni.
3.
Stosowane głównie przy
parciach naglących:
- leki z grupy antycholinergicznych (np. oksybutynina, tolterodyna),
- mirabegron – działa rozkurczowo na mięśnie pęcherza,
- u kobiet po menopauzie: estrogeny miejscowe (globulki, kremy dopochwowe) mogą wspierać leczenie.
4.
Gdy leczenie zachowawcze nie pomaga:
- taśmy podcewkowe (TVT, TOT) – w wysiłkowym NTM,
- wstrzyknięcia toksyny botulinowej do pęcherza – przy nadreaktywnym pęcherzu,
- stymulacja nerwu krzyżowego,
- inne, indywidualnie dobrane zabiegi urologiczne lub ginekologiczne.
5.
W czasie leczenia pomocne mogą być:
- wkładki urologiczne (znacznie lepiej absorbują niż zwykłe podpaski),
- ćwiczenia z fizjoterapeutą uroginekologicznym,
- unikanie długiego przetrzymywania moczu.
Chat pisze jeszcze chociaż nie badał pacjentki. że może pomóc
- dobrać ćwiczenia mięśni dna miednicy krok po kroku,
- opracować plan treningu pęcherza,
- lub podpowiedzieć, jak przygotować się do wizyty u lekarza (jakie pytania zadać, jakie badania warto wykonać).
I proszę mi nie wmawiać, że się nie da odpowiedzieć komuś na takie pytanie bez badania Pani Mario. Da się i jest sens bo ja myślę, że to forum właśnie jest do tego.