Spadek i podatek po bezdzietnej siostrze

Dzień dobry. Proszę o odpowiedź ile wynosi podatek od spadku po przyrodniej siostrze (siostra bezdzietna) i czy jeśli był testament u notariusza na mnie to muszę gdzieś zgłosić czy mam sama czekać aż otrzymam jakieś wezwanie?

Postaram się odpowiedzieć, bo tymi tematami nie zajmuję się na co dzień.
Jeśli chodzi o podatek to przyrodnie rodzeństwo zalicza się do grupy "0", czyli nie trzeba płacić podatku.

Co do drugiej części pytania to chodzi pani o to, że siostra przyrodnia zmarła, pozostawiał testament notarialny i teraz zastanawia się pani co dalej w ten sytuacji zrobić?
Jeśli testament jest u notariusza to musi pani zrobić tzw. otwarcie i ogłoszenie testamentu. Wystarczy udać się do notariusza z aktem zgonu i dowodem osobistym .

Bardzo Pani dziękuję za odpowiedź. Szczerze, to nawet nie myślałam, że tak szybko i że w ogóle mi jej ktoś udzieli. Dlatego ogromnie dziękuję, wiem już wszystko. Pięknie dziękuję🥀

Postaram się odpowiedzieć, bo tymi tematami nie zajmuję się na co dzień.
Jeśli chodzi o podatek to przyrodnie rodzeństwo zalicza się do grupy "0", czyli nie trzeba płacić podatku.

Co do drugiej części pytania to chodzi pani o to, że siostra przyrodnia zmarła, pozostawiał testament notarialny i teraz zastanawia się pani co dalej w ten sytuacji zrobić?
Jeśli testament jest u notariusza to musi pani zrobić tzw. otwarcie i ogłoszenie testamentu. Wystarczy udać się do notariusza z aktem zgonu i dowodem osobistym .
Bardzo Pani dziękuję za odpowiedź. Szczerze, to nawet nie myślałam, że tak szybko i że w ogóle mi jej ktoś udzieli. Dlatego ogromnie dziękuję, wiem już wszystko. Pięknie dziękuję🥀

Cieszę się, że chociaż trochę pomogłam 😊
Co do zwolnienia od podatku to proszę o ewentualne zasięgnięcie dodatkowej opinii, może nawet skarbówka podpowie co zrobić, bo chyba zgłosić otrzymanie spadku też będzie trzeba i tak.

Za -1 Przeciw
Od wydania Postanowienia przez Sąd o stwierdzeniu nabyciu spadku lub od sporządzenia przez notariusza Aktu Poświadczenia Dziedziczenia jest 6 miesięcy na zgłoszenie spadku do Urzędu Skarbowego, aby nie płacić podatku. Termin ten przywrócić jest rzeczą trudną albo prawie niemożliwą, więc doradzam jednak złożyć w terminie tych 6 miesięcy druk SD Z-2, lepiej nawet z jakimś brakiem, ale złożyć, żeby termin nie upłynął.

Nie placisz podatku ale dokonujesz zgloszenia przyjecia masy spadkowej do urzędu skarbowego. Masz na to pol roku. Notariusz powinien Cie poinformowac.
Dokładnie tak. Notariusze nie zawsze informują. Ale bez względu na to czy informował czy nie, mamy pół roku. Terminu nie przywrócimy z tego względu, że notariusz nie powiedział o tym.

Powrót