Zajęcia komornicze

Dzień dobry.
Mam takie pytanie.
Mam komornika i jeśli podejmę pracę na umowę zlecenie to czy komornik zabierze mi całość wynagrodzenia?
Jeśli to nie jest mój jedyny dochód bo oczywiście mąż pracuje i pobieram też świadczenia na córkę.
Umowa zlecenie to umowa cywilno-prawna i kiedyś komornik zabierał wszystko , nie wiem jak jest teraz ,umowa o pracę to już umowa prawna czyli nie może ruszyć do minimalnej krajowej,wiadomo...
Co zrobić żeby komornik nie zabrał wynagrodzenia, a jak jest w przypadku umowy o dzieło?

Czy ta umowa zlecenia jest Pani jedynym dochodem? Czy ma Pani kilka zleceń? Jeżeli jedyna to należy złożyć oświadczenie do komornika, iż jest to jedyne wynagrodzenie. Nie wiem jakie świadczenia na dziecko ma Pani, ale one nie powinny podlegać zajęciu. Warto rozważyć ugodę z komornikiem i ewentualną jakąś wpłatę, żeby jednak dług się spłacał.

Ja wiem tylko tyle, że umowa zlecenie, w przeciwieństwie do umowy o pracę, nie jest automatycznie objęta pełną ochroną przed zajęciami komorniczymi. W niektórych przypadkach komornik może zająć nawet 100% wynagrodzenia z umowy zlecenia. Jednak nie zawsze tak jest, ponieważ obowiązujące przepisy przewidują pewne wyjątki, które mogą chronić takie dochody.
Ale to tak jak Pisze Pani mec. Marlenka :) Trzeba więcej danych.

Powrót