Czy można jakoś wyczyścić sobie BIK? Mam stare należności, że tak powiem z poprzedniego życia, są one przedawnione na 100% ale podobno BIK mnie nie wykreśli bo dług nadal istnieje, jest teraz tylko oznaczony że podniosłam zarzut przedawnienia.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację PWA na urządzeniu.
Uwaga: This feature may not be available in some browsers.
Dług nie został spłacony, jest przedawniony. Wierzyciel też nie ma wyroku sądu na ten dług.Przedawnienie długu oznacza, że wierzyciel nie może skutecznie dochodzić roszczenia w sądzie, ale sam dług nadal istnieje. Cofnij zgodę na przetwarzanie danych – jeśli dług został spłacony lub nie ma podstaw do dalszego przetwarzania, możesz złożyć wniosek o cofnięcie zgody. W wielu przypadkach to wystarczy, aby wpis zniknął. Czasem konieczne jest formalne pismo do instytucji/banku, która przekazała dane do BIK, z żądaniem ich usunięcia lub korekty
Jeśli zobowiązanie nie zostało spłacone, BIK ma prawo przechowywać dane przez 5 lat od dnia wymagalności długu, a w szczególnych sytuacjach nawet do 12 lat. W tym czasie wpisu nie można wykreślić – pozostaje w bazie jako informacja dla instytucji finansowych. Możesz to skonsultować w kancelarii prawnej - być może mają na to jakieś obejścieDług nie został spłacony, jest przedawniony. Wierzyciel też nie ma wyroku sądu na ten dług.