Umowa pożyczki

Dzień dobry,
mam kilka pytań, będę wdzięczna za odpowiedź na każde z nich :)
1. Czy pożyczka pieniędzy od męża zmarłej ciotki (od wujka) jest traktowana jako pożyczka w rodzinie? Ciotka była siostrą mojej zmarłej mamy.
2. Czy będzie podlegała opodatkowaniu od pcc?
3. Czy trzeba zgłosić do US niezależnie od kwoty pożyczki?
4. Czy wystarczy spisać między sobą, bez udziału notariusza?

Nie jestem doradcą podatkowym, bo chyba tam trzeba ewentualnie szukać odpowiedzi podatkowych.
Natomiast mogę powiedzieć, z całą pewnością, iż Pożyczka od wujka nie jest w rodzinie i jest opodatkowana. Pożyczkę należy zgłosić w US. Umowa nie jest potrzebna notarialna, wystarczy zwykła pisemna. Notarialna ewentualnie jak chcemy być lepiej zabezpieczeni. Natomiast należy rozważyć opłacalność, bo koszty notariusza mogą być nieadekwatne do kwoty pożyczki. Jest jeszcze forma ewentualnie notarialnych poświadczania podpisów, która jest opcją tańszą, natomiast tam notariusz nie weryfikuje umowy tylko poświadcza podpis jako czynność.

Nie jestem doradcą podatkowym, bo chyba tam trzeba ewentualnie szukać odpowiedzi podatkowych.
Natomiast mogę powiedzieć, z całą pewnością, iż Pożyczka od wujka nie jest w rodzinie i jest opodatkowana. Pożyczkę należy zgłosić w US. Umowa nie jest potrzebna notarialna, wystarczy zwykła pisemna. Notarialna ewentualnie jak chcemy być lepiej zabezpieczeni. Natomiast należy rozważyć opłacalność, bo koszty notariusza mogą być nieadekwatne do kwoty pożyczki. Jest jeszcze forma ewentualnie notarialnych poświadczania podpisów, która jest opcją tańszą, natomiast tam notariusz nie weryfikuje umowy tylko poświadcza podpis jako czynność.
Dziękuję bardzo :)

Odpowiadając na Pani pytanie:
Ad 1.
Zwolnienia dla „najbliższej rodziny” obejmują wyłącznie tzw. „zerową grupę” (małżonek, zstępni, wstępni, pasierb, rodzeństwo, ojczym, macocha). Wujek (mąż siostry mamy) do niej nie należy. W ustawie o spadkach i darowiznach wuj/ciotka to co do zasady II grupa podatkowa („rodzeństwo rodziców”), a nie grupa I.
Ad 2.
Co do zasady tak, umowa pożyczki podlega PCC (podatnikiem jest biorący pożyczkę) i stawka wynosi 0,5% podstawy (kwoty pożyczki), o ile nie zachodzi zwolnienie. Dla osób spoza preferencyjnych grup istnieje drobne zwolnienie tylko do 1 000 zł (łączna kwota pożyczek między tymi samymi stronami). Powyżej tej kwoty to 0,5%.
Ad 3.
Nie zawsze. Jeśli pożyczka nie podlega PCC dzięki zwolnieniu do 1 000 zł, nie składa się PCC-3.
Jeśli pożyczka jest opodatkowana (tu: od wujka powyżej 1 000 zł), należy złozyć PCC-3 w ciągu14 dni, podatek 0,5%.
Ad 4.
na to pytanie odpowiedziała wczesniej Pani mecenas
Niniejszy materiał ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. Nie stanowi porady podatkowej.

Powrót