ŚWIADCZENIA po urlopie macierzyńskim i rodzicielskim

• Autor wątku Autor wątku KKub
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzień dobry,
Chciałabym zapytać jakie świadczenia przysługują mamie po urlopie macierzyńskim i rodzicielskim (umowa o pracę skończyła mi sie w dniu porodu, więc za powyższe urlopy pieniądze wypłacał mi ZUS).
Przyznam szczerze, że chciałabym jeszcze zająć się dzieckiem. Żłobek nie wchodzi w grę. Ale za to zostajemy z mężem o jednej wypłacie. O co mogę się ubiegać, jakie świadczenia?

W opisanej sytuacji, po zakończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego i rodzicielskiego, nie przysługuje już żaden „urlopowy” odpowiednik świadczenia, ponieważ nie pozostaje Pani w stosunku pracy. Możliwe są natomiast różne świadczenia z systemu zabezpieczenia społecznego oraz świadczenia rodzinne, w zależności od sytuacji dochodowej rodziny.
Przede wszystkim warto złożyć wniosek o świadczenie wychowawcze 800+, które przysługuje na każde dziecko do ukończenia 18 roku życia, niezależnie od dochodu. Jeżeli dochody rodziny są niskie, można ubiegać się także o zasiłek rodzinny wraz z dodatkami, m.in. z tytułu urodzenia dziecka, opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego (jeżeli spełnione są warunki), czy z tytułu samotnego wychowywania dziecka – jeśli u kogoś taka sytuacja występuje (to tak gdyby jeszcze ktoś inny zajrzał do tego wątku)
Jeżeli po zakończeniu zasiłku rodzicielskiego nie ma Pani tytułu do ubezpieczeń i nie podejmie Pani pracy, może Pani zarejestrować się jako osoba bezrobotna w powiatowym urzędzie pracy. Rejestracja daje prawo do ubezpieczenia zdrowotnego, a w niektórych przypadkach również do zasiłku dla bezrobotnych, o ile spełnione są warunki dotyczące wcześniejszych okresów zatrudnienia i opłacania składek.
W przypadku trudnej sytuacji finansowej rodziny możliwe jest również ubieganie się o pomoc z ośrodka pomocy społecznej, w szczególności o zasiłek okresowy lub celowy, a także o dofinansowania do żywności, opału czy innych niezbędnych potrzeb.
Dodatkowo warto sprawdzić lokalne programy wsparcia dla rodzin z dziećmi oraz ewentualne świadczenia gminne, ponieważ niektóre samorządy wprowadzają własne formy pomocy.

Powrót