Spadek Czy rodzic może przepisać wszystko na jedno dziecko?

Cześć. Mam takie pytanie. Czy można za życia przepisać w spadku lub może w darowiźnie wszystko na jedno dziecko? Chodzi o to, żeby pominąć dwójkę pozostałych dzieci. Czy da się zrobić tak, żeby nie należały im się pieniądze ani to co pozostawi po sobie tata? Dziękuję za odpowiedź.

Czy chodzi Ci o sporządzenie testamentu, w którym rodzic wskazuje, że przekazuje wszystko dla jednej konkretnej osoby? Jeśli to masz na myśli to oczywiście tak, może tak zrobić.
Każdy rozporządza swoim majątkiem tak jak chce, czyli np. zapisuje wszystko testamentem tylko jednej, wybranej osobie.
Natomiast osoba, która została pominięta w testamencie (czyli w opisywanej przez Ciebie sytuacji - zakładam, że miałoby być to Twoje rodzeństwo) może ubiegać się o zachowek.
Zachowek będzie należał się generalnie małżonkowi, dzieciom, rodzicom.

Dzięki za odpowiedz. Chodzi mi o to czy np jak tata przepisze majątek nie w testamencie tylko np da darowiznę za życia to tez osoby pominięte będą mogły żądać zachowku albo jakiej kwoty od tego.

Dzięki za odpowiedz. Chodzi mi o to czy np jak tata przepisze majątek nie w testamencie tylko np da darowiznę za życia to tez osoby pominięte będą mogły żądać zachowku albo jakiej kwoty od tego.
Jak najbardziej będą mogły dochodzić. Należałoby dobrze sporządzić akt notarialny odpowiedniej treści biorąc pod uwagę, aby otrzymała majątek jedna osoba.

Jeżeli testament, to można zapisać wydziedziczenie pozostałych dzieci, ale także trzeba dobrze sformułować podstawy. I wtedy testament przed notariuszem.

Proszę pamiętać, że projekty aktów notarialnych można konsultować z prawnikiem, aby treść zapisów była dokładnie taka jaką chcieliśmy i aby nas chroniła.

Będziemy w sobotę na Babskim Targu, zapraszamy, będzie można z nami porozmawiać osobiście.

Powrót