Problem z bezsennością na co dzień

Cześć dziewczyny,
Czy macie może jakieś sugestie, co mogłoby być przyczyną tego, że codziennie budzę się około 4 nad ranem i co mogę zrobić żeby temu zaradzić? Nigdy wcześniej nie miałam problemów ze snem, a od mniej więcej miesiąca regularnie wybudzam się na długo przed budzikiem i nie mogę już zasnąć. Kiedy w końcu dzwoni budzik, czuję się potwornie zmęczona i niewyspana. W moim życiu nie zaszły żadne zmiany, nie mam stresujących sytuacji, nie wydarzyło się nic szczególnego. Wieczorem biorę magnez i melatoninę, ale nie widzę żadnej poprawy. Później przez cały dzień jestem wykończona i senna.

Wybudzanie się około 3-4 nad ranem często jest powodowane wzrostem poziomu kortyzolu, poczytaj sobie w internecie. Można na to robić ćwiczenia somatyczne, medytacje etc. Trzeba pamiętać o tym, że możesz subiektywnie nie czuć stresu, ale ciało jest zestresowane - np. ilością bodźców, przeładowaniem układu nerwowego itp. Generalnie w dzisiejszych czasach większość czasu jesteśmy w fight or flight.

Cześć dziewczyny,
Czy macie może jakieś sugestie, co mogłoby być przyczyną tego, że codziennie budzę się około 4 nad ranem i co mogę zrobić żeby temu zaradzić? Nigdy wcześniej nie miałam problemów ze snem, a od mniej więcej miesiąca regularnie wybudzam się na długo przed budzikiem i nie mogę już zasnąć. Kiedy w końcu dzwoni budzik, czuję się potwornie zmęczona i niewyspana. W moim życiu nie zaszły żadne zmiany, nie mam stresujących sytuacji, nie wydarzyło się nic szczególnego. Wieczorem biorę magnez i melatoninę, ale nie widzę żadnej poprawy. Później przez cały dzień jestem wykończona i senna.
Bierzesz elektrolity?

Miałam podobnie, budziłam się przez jakis czas równo o 3 w nocy i ciężko mi było usnąć. Tak samo nie miałam wtedy jakichs zwiększonych stresów itd. Zaczęłam brać ashwagande i staralam się wyciszyć przed snem. Zaczelam tez lepiej sie odzywiac i wiecej cwiczyc, bo stwierdzilam, ze to dziwne, ze nagle w ciagu dnia czuje zmeczenie, pije duzo kawy, a w nocy nie spie i kolo sie zamyka. Obecnie już spie normalnie, więc na pewno polecam bardziej zadbać o siebie i oby u Ciebie tez się poprawiło. Moze zrob sobie badania krwi? ❤️

Powrót