ppk co robić?

Mam pewien dylemat, może mi doradzicie. Niedługo będę zmieniała pracę, u obecnego pracodawcy mam PPK, co z tym dalej po zakończeniu stosunku pracy. Wypłacać kasę i gdzieś zainwestować ? Zostawić to co jest i niech pracuje dalej? Boję się, że jak zostawię to zapomnę o tych pieniądzach, nie bardzo wiem co mam zrobić. Może coś doradzicie. Pozdrawiam

Moje pieniądze na ppk leżą od roku nieruszane i urosły o kilka tysięcy PLN. Czy umiałabym je sama zainwestować lepiej? Raczej nie. Wypłacając teraz - tracisz, bo musisz zapłacić podatek. Nie ruszalabym. To normalne że osoby które zmieniają pracodawców mają kilka ppk.

PPK można przetransferować do nowego pracodawcy więc jeśli się obawiasz, że zapomniesz możesz zastosować taką formę. Szczegóły jak to zrobić masz na stronie mojeppk link:https://www.mojeppk.pl/aktualnosci/Jak-dokonac-transferu-srodkow-z-PPK-po-zmianie-pracy-.html
Jeśli zaś zdecydujesz się na wypłatę przed ukończeniem 60 lat (tzw. zwrot), stracisz ulgi podatkowe i dopłaty od państwa. Dodatkowo, 30% zgromadzonych oszczędności z części finansowanej przez pracodawcę, zostanie przekazane do ZUS i zapisane na Twoim koncie w ZUS jako składka na ubezpieczenie emerytalne.
Jeśli potrzebujesz szczegółowych wyjaśnień zapraszam do kontaktu.

Powrót