Podwyzka alimentow

Dzień dobry, mamy zasadzone alimenty w kwocie po 1000 zł na dziecko...dodam że maz musiał być przymuszony do alimentów...w postaci nakazu zapłaty..chcę złożyć nowy wniosek bo moje utrzymanie dzieci jest na poziomie wysokim i same korepetycje to koszt 2000 tys
Proszę o poradę jakie pismo i co dołączyć do niego żeby szybko rozpatrzono mi prośbę

Dzień dobry!
Jeśli chce Pani podwyższyć alimenty na dziecko to należy złożyć pozew do sądu rejonowego, naajlepiej miejsca zamieszkania dziecka (uprawnionego do alimentów). Zakładam, że są to Kielce, więc będzie to sąd rejonowy w Kielcach.
Należy wykazać jak zmieniły się potrzeby dziecka od momentu zasądzenia alimntów w wysokości 1000 zł do tego momentu - czyli tak jak pani pisze: zmieniły się wydatki na naukę z kwoty x na kwotę y, zmieniły się wydatki na leczenie z kwoty x na kwotę y itp.

Jeśli chodzi o dowody do najlepiej sprawdzają się faktury imienne (nie paragony!). Jeśli nie zbiera Pani żadnych faktur to po prostu w pozwie należy wskazać (wypisać) poszczególne wydatki na dzieci w stosunku miesięcznym: wyżywienie, ubrania, środki czystości, wydatki na leki jeśli dziecko choruje, wydatki na lekarzy, opłaty za media (prąd, gaz, woda jeśli nie w czynszu), które dzielimy na ilość domowników, wydatki związane ze szkołą, wydatki związane z rozrywką dziecka. Sąd i tak będzie Panią na te okoliczności pytał na sprawie, zatem bez faktur może się obejść.

Dowodem w takiej sprawie mogą być również świadkowie - polecam kogoś z najbliższych osób jeśli już zdecydowałaby się Pani powoływać świadka (kogś, kto orientują się w sytuacji dziecka)- np. umieją wskazać, o ile wzrosły potrzeby dziecka i w jakim zakresie.

Serdecznie pozdrawiam!

Powrót