OC kto ma płacić?

Może ktoś jest obeznany w temacie. Sytuacja tyczy się zapłacenia OC. Jestem po rozwodzie, nie było żadnego podziału majątku, jeżdżę samochodem byłego męża, on nadal jest jedynym właścicielem(przebywa za granica na stale).OC opłacałam ja ale ponieważ się zepsuł poinformowałam byłego, że naprawiać kolejny raz go nie zamierzam a co za tym idzie nie zamierzam opłacać już OC skoro używać go nie będę. On ma to w głębokim poważaniu. Przeczytałam, że pomimo tego, że on jest właścicielem, kara za niezapłacone OC też może przyjść na ostatnią osobę ją opłacającą. Czy jest jakaś formalna możliwość aby to załatwić. Sytuacja jest o tyle beznadziejna, że ja zamierzam kupić sobie swój samochod w niedalekiej przyszłości i co mam opłacać OC za 2 samochody. Bylabym wdzięczna za odp
😉

Hej!
Formalny obowiązek opłacania OC spoczywa na właścicielu pojazdu, a nie na osobie, która dotychczas opłacała składkę.
Kara za brak OC adresowana jest do właściciela, nie do osoby, która wcześniej płaciła składki.
Poinformowałaś byłego męża o tym, że zaprzestajesz używać pojazd - super, to ważne! W jaki sposób poinformowałaś byłego? Dobrze by było zrobić to pisemnie za potwierdzeniem odbioru, ewentualnie - jeśli nie znasz jego adresu to możesz to zrobić mailowo.

Czyli - skoro samochód jest zarejestrowany na byłego męża, a Ty przestałaś go używać i poinformowałaś o tym właściciela (ale patrz wyżej o sposobie poinformowania), nie jesteś już posiadaczem pojazdu w rozumieniu ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG itp... Obowiązek opłacania OC spoczywa więc wyłącznie na właścicielu – byłym mężu.

Jeśli któraś z pan mecenas miałaby coś bardziej szczegółowego do dodania w tym temacie to będę wdzięczna. Ogólnie rzecz ujmując działa to w ten sposób jak napisałam wyżej :)

Ostatnia edycja:
Powrót