Materac dla nastolatka

Mój syn powoli wyrasta ze swojego dziecięcego łóżka i planujemy przesiadkę na coś większego, czyli 80x200. Chciałabym, żeby ten materac posłużył mu przez kilka lat i był odpowiedni także na później, jak już będzie trochę starszy. Macie może jakieś wskazówki, na co patrzeć przy wyborze? Wiem, że są różne twardości, pianki itd., ale trochę się w tym wszystkim gubię.

Przy wyborze materaca dla nastolatka dobrze jest pomyśleć o czymś średnio twardym, żeby był odpowiedni i teraz, i jak trochę podrośnie. Fajnie też, żeby miał zdejmowany pokrowiec, bo w razie czego można go wyprać. Ja bym unikał tych zupełnie miękkich, bo jednak kręgosłup w tym wieku się jeszcze rozwija. Warto też sprawdzić, czy materac ma jakąś warstwę poprawiającą wentylację, żeby się nie nagrzewał za bardzo w nocy. Wymiary 80x200 są spoko – nie zajmuje dużo miejsca, a już daje wygodę. Możesz rzucić okiem na takie materace tutaj: https://sleepinghouse.pl/133-materace-80x200 – jest tam spory wybór i można sobie porównać różne opcje. Czasami mają też fajnie opisane właściwości każdego modelu, co ułatwia decyzję.

Ostatnia edycja:
Powrót