Mądre inwestowanie porady

Dziewczyny, potrzebuje porady.
Mam ok 300tys oszczednosci. Dotychczas trzymalam je na kontach oszczednosciowych, bo myslalam ze bede kupowac niedlugo mieszkanie. Jednak przeprowadzam sie niedlugo za granice i mieszkania nie bede w ciagu najblizszych kilku lat kupowac. Od niedawna mam ike w xtb i kupuke etfy. Zastanawiam czy bede mogla nadal wplacac tam pieniadze nie pracujac w Polsce? jesli nie to co z tymi pieniedzmi ktore tam sa?
Chcialabym do konca roku wykorzystac limit, ale tez mam troche obaw co do tej platoformy i boje sie tam wplacac takie duze dla mnie kwoty. Nie chce sie juz chyba bawic w konta oszczednosciowe i przezucaniem pieniedzy co kilka miesiecy, wiec w tej sutuacji zostaja mi chyba tylko obligacje?

Dziewczyny, potrzebuje porady.
Mam ok 300tys oszczednosci. Dotychczas trzymalam je na kontach oszczednosciowych, bo myslalam ze bede kupowac niedlugo mieszkanie. Jednak przeprowadzam sie niedlugo za granice i mieszkania nie bede w ciagu najblizszych kilku lat kupowac. Od niedawna mam ike w xtb i kupuke etfy. Zastanawiam czy bede mogla nadal wplacac tam pieniadze nie pracujac w Polsce? jesli nie to co z tymi pieniedzmi ktore tam sa?
Chcialabym do konca roku wykorzystac limit, ale tez mam troche obaw co do tej platoformy i boje sie tam wplacac takie duze dla mnie kwoty. Nie chce sie juz chyba bawic w konta oszczednosciowe i przezucaniem pieniedzy co kilka miesiecy, wiec w tej sutuacji zostaja mi chyba tylko obligacje?
Zawsze pozostaje ci również opcja zakupu np nieruchomości i wynajem. Inwestowanie w nieruchomości na chwilę obecną może nie daje dużego zwrotu z inwestycji, ale inwestycja nie traci na wartości, czyli jeśli zdecydujesz się sprzedać nieruchomość, jest małe prawdopodobieństwo że stracisz. Obligacji nie polecam, bo zamrozisz pieniądze na dłuższy czas.

Mozesz wpłacać na IKE nawet jak nie mieszkasz w Polsce. Pieniądze mogą tam dalej leżeć i pracować, możesz też dopłacać w kolejnych latach. XTB faktycznie miewa techniczne fakapy, ale myślę że to bardziej denerwujące dla osób, które spekulują, a nie inwestuja dlugoterminowo. Mam tam rachunek i nie zdążyłam nawet zauważyć że mają problemy
😉

Jeśli chcesz przechowywać pieniądze bez ryzyka utraty wartosci, to obligacje to najlepsze miejsce. Mozesz sobie budować portfel, który składa się z ETF, kupowanych na IKE (lub poza) i obligacji poza na zwykłym rachunku.

Aspekt, o którym piszesz jest złożony. Aby udzielić porady na temat możliwości inwestowania i oszczędzania chciałabym się umówić na spotkanie. W Polsce obowiązują przepisy regulacji Mifid II, które w praktyce aby udzielić porady ogólnej na temat inwestowania najpierw należy sporządzić profil inwestora.
Zasady jakie ja stosuje:
1. „Nie wsadzamy wszystkich jajek do jednego koszyka”.
2. Poznaję klienta, a potem przedstawiam różne rozwiązania.
3. Nie dla wszystkich wszystko.

Jeśli chodzi o wpłaty na IKE:
Zgodnie z odpowiedzią ze strony gov.pl
na podstawie „ustawy z dnia 17 grudnia 2009 r. o zmianie ustawy o indywidualnych kontach emerytalnych oraz ustawy o pracowniczych programach emerytalnych(Dz.U. z dnia 4 lutego 2010 r.), tj. od dnia 19 lutego 2010 r., dostosowano przepisy ustawy o IKE do przepisów prawa wspólnotowego, poprzez umożliwienie dokonywania wpłat na IKE obywatelom Rzeczypospolitej Polskiej, bez względu na ich miejsce zamieszkania, lub obywatelom innego państwa członkowskiego UE lub innego państwa – strony umowy o EOG”.

Zapraszam do umówienia spotkania.

Ostatnia edycja:
Aspekt, o którym piszesz jest złożony. Aby udzielić porady na temat możliwości inwestowania i oszczędzania chciałabym się umówić na spotkanie. W Polsce obowiązują przepisy regulacji Mifid II, które w praktyce aby udzielić porady ogólnej na temat inwestowania najpierw należy sporządzić profil inwestora.
Zasady jakie ja stosuje:
1. „Nie wsadzamy wszystkich jajek do jednego koszyka”.
2. Poznaję klienta, a potem przedstawiam różne rozwiązania.
3. Nie dla wszystkich wszystko.

Jeśli chodzi o wpłaty na IKE:
Zgodnie z odpowiedzią ze strony gov.pl
na podstawie „ustawy z dnia 17 grudnia 2009 r. o zmianie ustawy o indywidualnych kontach emerytalnych oraz ustawy o pracowniczych programach emerytalnych(Dz.U. z dnia 4 lutego 2010 r.), tj. od dnia 19 lutego 2010 r., dostosowano przepisy ustawy o IKE do przepisów prawa wspólnotowego, poprzez umożliwienie dokonywania wpłat na IKE obywatelom Rzeczypospolitej Polskiej, bez względu na ich miejsce zamieszkania, lub obywatelom innego państwa członkowskiego UE lub innego państwa – strony umowy o EOG”.

Zapraszam do umówienia spotkania.
Też jestem zainteresowana. Proszę napisać ile trwa i ile kosztuje takie spotkanie.

Powrót