Logopeda - nieprawidłowe 'r' u osoby dorosłej.

Cześć, mam 30 lat i nieprawidłowo wymawiam 'r', tzw. r francuskie. Od zawsze było to dla mnie ograniczające, także w strefie zawodowej. Chciałabym to wyeliminować, dlatego szukam logopedy z odpowiednim podejściem. Dodam, że byłam już w Kielcach u jednej pani, która stwierdziła, że szkoda czasu i pieniędzy... Byłam też na diagnozie u innego logopedy, który wskazał też na nieprawidłowe wymawianie innych głosek, nie pamiętam już jakich, ale chyba s czy sz było jego zdaniem sepleniące i na tym chciał się skupić na terapii. Mnie to natomiast nie przeszkadza, nie słyszę tego. Przeszkadza mi r. Czy faktycznie trzeba zacząć od tego s? Jakie ćwiczenia mogę wykonywać w domu?

Cześć! Bardzo bym chciała odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie: tak/nie. Konieczne jest jednak ocenienie sprawności aparatu mowy. Aby wywołać konkretną głoskę niezbędne jest uzyskanie tzw. warunków progowych. Niestety nie ma jednego uniwersalnego sposobu wywołania danej głoski. Metody dobiera się do potrzeb konkretnego pacjenta dążąc do wywołania drgań na czubku języka (drgania apeksu).Na mojej stronie prezentuję osiągnięcia dziewczynki, ktora chwali się swoim pięknym 'r'. Zakończyłyśmy terapię po 1.5 roku wspólnej pracy. Dziewczynka ma za sobą podcięcie wędzidełka. Gdybyś chciała porozmawiać, dopytać jeszcze o coś to jest to również możliwe telefonicznie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Powrót