Kiedy warto jest iść do onkologa

Mam 42 lata i ostatnio zaczęłam się zastanawiać, kiedy powinno się iść do onkologa. Czy trzeba mieć jakieś konkretne objawy, czy można profilaktycznie? Nie mam w rodzinie historii nowotworów, ale lepiej dmuchać na zimne. Jakie są wskazania, żeby się umówić na wizytę?

Nie no bez przesady. Profilaktycznie to się robi podstawowe badania krwi, usg, kolonoskopie i dopiero jak coś nie tak idzie się do onkologa. Przepraszam i to nie złośliwie powiem, ale pachnie mi to nerwicą lękową i nadmierną obawą o zdrowie. Wiem, bo sama mam podobnie i musze się bardzo pilnować żeby nie popłynąć w tym temacie.

Do onkologa można iść zarówno w sytuacji, gdy pojawiają się niepokojące objawy, jak i profilaktycznie, jeśli np. masz obciążenia genetyczne. Wskazania do wizyty to m.in. guzki, przewlekłe bóle nieznanego pochodzenia, nagła utrata wagi, długotrwałe zmęczenie, zmiany skórne czy nietypowe krwawienia. Profilaktycznie warto się badać, zwłaszcza po 40. roku życia – np. mammografia u kobiet, kolonoskopia czy badania markerów nowotworowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o pracy onkologa i tym, czym dokładnie się zajmuje, to tu masz ciekawy artykuł: https://gst24.pl/pl/664_artykuly-sponsorowane/9932_czym-zajmuje-sie-onkolog.html

Ostatnia edycja:
Powrót